Burak to takie wdzięczne warzywo - możemy zrobić z niego pyszny rozgrzewający barszcz, jak i orzeźwiający chłodnik. Podać na przystawkę np. w formie carpaccio czy nafaszerować nim jajka na kolację, No i oczywiście klasyka - surówka z buraczków.
Tym razem burak w nowej odsłonie - w formie pesto!
Spaghetti z pesto z buraka - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:
- 400g makaronu spaghetti,
- 400g buraków,
- 50g orzechów włoskich,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 50ml oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 40g grana padano lub parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ugotuj lub upiecz buraki, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz (ponieważ zajmuje to dość dużo czasu ja często przygotowuję buraki dzień wcześniej).
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
3. Buraki pokrój w kawałki, wrzuć do misy blendera, dodaj obrany czosnek, orzechy i starty ser, zalej wszystko oliwą i zblenduj. Jeśli pesto będzie zbyt gęste dolewaj wodę z gotowania makaronu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
4. Dopraw solą i pieprzem.
5. Makaron odcedź i wymieszaj z pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz