listopada 15, 2024

Spaghetti z pesto z buraka

Burak to takie wdzięczne warzywo - możemy zrobić z niego pyszny rozgrzewający barszcz, jak i orzeźwiający chłodnik. Podać na przystawkę np. w formie carpaccio czy nafaszerować nim jajka na kolację, No i oczywiście klasyka - surówka z buraczków.

Tym razem burak w nowej odsłonie - w formie pesto!


Spaghetti z pesto z buraka - przepis na 4 porcje

Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:

  • 400g makaronu spaghetti,
  • 400g buraków,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 50ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 40g grana padano lub parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ugotuj lub upiecz buraki, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz (ponieważ zajmuje to dość dużo czasu ja często przygotowuję buraki dzień wcześniej).
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
3. Buraki pokrój w kawałki, wrzuć do misy blendera, dodaj obrany czosnek, orzechy i starty ser, zalej wszystko oliwą i zblenduj. Jeśli pesto będzie zbyt gęste dolewaj wodę z gotowania makaronu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
4. Dopraw solą i pieprzem.
5. Makaron odcedź i wymieszaj z pesto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger