kwietnia 08, 2024

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to jedno z flagowych dań ukraińskich. W Polsce także jest bardzo popularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego.

Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili...

Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege - przepis znajdziecie tutaj.


Barszcz ukraiński - przepis

Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne:

  • skrzydło z indyka,
  • 2 pietruszki,
  • marchewka,
  • por,
  • 3 ziemniaki,
  • 1/8 główki kapusty,
  • 500g buraków,
  • cebula,
  • puszka białej fasoli,
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Skrzydło z indyka włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej 2 litrami wody i gotuj ok. 30 minut.
2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Starte warzywa oraz pora dodaj do gotującego się mięsa i gotuj przez kolejne pół godziny.
4. Buraki ugotuj w osobnym garnku, przestudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym dodaj do bulionu.
5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 20 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowaną kapustę.
7. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
8. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, przesmaż cebulę i czosnek z sosem pomidorowym i dodaj do zupy.
9. Dodaj fasolę i gotuje jeszcze 5 minut.
10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger