Barszcz ukraiński to jedno z flagowych dań ukraińskich. W Polsce także jest bardzo popularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego.
Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili...
Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege - przepis znajdziecie tutaj.
Barszcz ukraiński - przepis
Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne:
- skrzydło z indyka,
- 2 pietruszki,
- marchewka,
- por,
- 3 ziemniaki,
- 1/8 główki kapusty,
- 500g buraków,
- cebula,
- puszka białej fasoli,
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz do smaku.
1. Skrzydło z indyka włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej 2 litrami wody i gotuj ok. 30 minut.
2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Starte warzywa oraz pora dodaj do gotującego się mięsa i gotuj przez kolejne pół godziny.
4. Buraki ugotuj w osobnym garnku, przestudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym dodaj do bulionu.
5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 20 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowaną kapustę.
7. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
8. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, przesmaż cebulę i czosnek z sosem pomidorowym i dodaj do zupy.
9. Dodaj fasolę i gotuje jeszcze 5 minut.
10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz