kwietnia 12, 2024

Wegańskie szaszłyki

Na sezon grillowy musimy niestety jeszcze trochę poczekać, ale ostatnie kilka wyjątkowo ciepłych dni sprawiły, że wielu z nas szczególnie zatęskniło za daniami z grilla.
Co prawda grill wciąż leży gdzieś w piwnicy, ale na szczęście szaszłyki możemy bez problemu zrobić i bez niego, zwłaszcza że z pogodą mimo wszystko bywa w kwietniu bardzo różnie.

Choć sama uwielbiam mięso z grilla (moją szczególną słabością są skrzydełka na ostro), to przecież bez warzyw też się nie obejdzie - np. w postaci pysznych wegańskich szaszłyków. Danie idealne na grilla, ale równie świetnie sprawdzi się przygotowane w piekarniku 😉




Wegańskie szaszłyki - przepis na 4 porcje

Do przygotowania szaszłyków będą Ci potrzebne:
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • czerwona cebula,
  • bakłażan,
  • cukinia.
Do przygotowania marynaty będą Ci potrzebne:
  • 2 łyżki posiekanej mięty,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • cytryna,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 100ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę o boku ok. 3cm.
2. Cebule pokrój w ósemki, cukinię w półplastry, a bakłażana w ćwiartki.
3. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, dodaj chili i posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj oliwę i wymieszaj.
4. Pokrojone warzywa wrzuć do miski, zalej marynatą, dokładnie wymieszaj o dostaw do lodówki na godzinę.
5. Po tym czasie ponabijaj kawałki warzyw na przemian na patyczki do szaszłyków.
6. Szaszłyki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. W połowie pieczenia przewróć szaszłyki na drugą stronę.

Jeśli szaszłyki będziesz robić na grillu węglowym lub gazowym namocz patyczki w wodzie na ok. godzinę, aby nie spaliły się w czasie grillowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger