Nie pamiętam już, kiedy ostatnio grudzień zaczął się z białym puchem za oknem. A tu od 3 dni już sypie i prognozy zapowiadają, że śnieg będzie nam towarzyszył do mikołajek 😄
Może więc mamy w tym roku szansę na białe święta? 😃
A skoro o świętach mowa - moim ulubionym daniem na wigilijnym stole zawsze były pierogi z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie bez nich kolacji wigilijnej.
Od jakiegoś czasu biała mąka nie gości już w mojej kuchni, zastanawiałam się więc nad pierogami z mąki owsianej, którą też lubię. Jednak odkąd pierwszy raz kupiłam semolinę, na stałe znalazła ona miejsce w mojej kuchni i to ją najczęściej wykorzystuję do mącznych potraw.
Semolina to nic innego jak mąka, otrzymywana jest jednak z pszenicy durum - ma więc niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna, co jest dla mnie szczególnie istotne.
Pierogi z semoliny z kapustą i grzybami - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 500g mąki semoliny,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ok. 1 szklanka gorącej wody,
- pół łyżeczki soli.
- kilogram kiszonej kapusty,
- ok. 100g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- pół łyżeczki chili,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Całkiem fajne to i jakie gorące na te zimne dni, brawo
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń