grudnia 02, 2021

Pierogi z semoliny z kapustą i grzybami

Nie pamiętam już, kiedy ostatnio grudzień zaczął się z białym puchem za oknem. A tu od 3 dni już sypie i prognozy zapowiadają, że śnieg będzie nam towarzyszył do mikołajek 😄

Może więc mamy w tym roku szansę na białe święta? 😃

A skoro o świętach mowa - moim ulubionym daniem na wigilijnym stole zawsze były pierogi z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie bez nich kolacji wigilijnej.

Od jakiegoś czasu biała mąka nie gości już w mojej kuchni, zastanawiałam się więc nad pierogami z mąki owsianej, którą też lubię. Jednak odkąd pierwszy raz kupiłam semolinę, na stałe znalazła ona miejsce w mojej kuchni i to ją najczęściej wykorzystuję do mącznych potraw.

Semolina to nic innego jak mąka, otrzymywana jest jednak z pszenicy durum - ma więc niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna, co jest dla mnie szczególnie istotne.



Pierogi z semoliny z kapustą i grzybami - przepis

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 500g mąki semoliny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ok. 1 szklanka gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • ok. 100g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • pół łyżeczki chili,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku kopczyka zrób dołeczek, wlej do niego dwie łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na ok. 30 minut.
2. Kiszoną kapustę posiekaj. Sprawdź jej smak - jeśli jest bardzo kwaśna zalej wodą i doprowadź do wrzenia, po czym odcedź na sitku i wrzuć z powrotem do garnka. Jeżeli smak kapusty Ci odpowiada po prostu zalej ją wodą i gotuj do miękkości.
3. Grzyby opłucz na sitku, wrzuć do miseczki i zalej gorącą wodą na kilka godzin. Po tym czasie w tej samej wodzie ugotuj je do miękkości, po czym odstaw do przestudzenia i drobno posiekaj.
4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przesmaż ostudzoną kapustę kiszoną, dodaj grzyby, dopraw chili i pieprzem, ewentualnie dodaj sól do smaku.
5. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółeczka.
6. Na każdym kółeczku kładź łyżeczką porcję farszu, po czym zlep pierogi i gotuj je w osolonym wrzątku.
7. Posiekaj cebule.
8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebule.
9. Gotowe pierogi podawaj z okrasą.



2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger