listopada 25, 2021

Tarta z dynią

Sezon na dynię wciąż trwa, warto więc z niego korzystać.
Możemy przygotować zupę, dyniowe kopytka, mus albo coś na słodko, np. tartę.

Ciasto dyniowe z pewnością będzie dziś gościć na większości amerykańskich stołów - jest to jeden z tradycyjnych słodkich wypieków na Święto Dziękczynienia, które Amerykanie obchodzą właśnie dziś.

Ja też postanowiłam wykorzystać dynię do przygotowania pysznej tarty. Moja wersja to co prawda nie klasyczne amerykańskie pumpkin pie, ale przecież nasza polska tarta w niczym mu nie ustępuje 😉 
I świetnie sprawdzi się na kolację!




Tarta z dynią - przepis 

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
  • 350g mąki owsianej,
  • 120g zimnego masła,
  • jajko,
  • sól do smaku.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
  • dynia (800-900g),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki anyżu,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

1. Składniki ciasta wyrób ręcznie lub w malakserze, aż powstanie zbita kula ciasta.
2. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki (później je rozwałkujesz) lub od razu wylep ciastem formę i w takiej postaci włóż do lodówki - dzięki temu zaoszczędzisz trochę czasu.
3. Dynię obierz i pokrój w mniejsze kawałki, następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzoną dynię podziel na 2 części - jedną zblenduj na jednolitą papkę, a drugą pokrój w paseczki lub kostkę.
5. Mus dyniowy przypraw anyżem, chili, solą i pieprzem.
6. Na podpieczony spód wyłóż mus dyniowy, powciskaj do środka kawałki upieczonej dyni, wstaw do piekarnika i piecz kolejne 20 minut.
7. Ciepłą tartę posyp natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger