Sezam to podobno jedna z najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Możemy spotkać go w trzech odmianach: biały, czarny i brązowy. Może być jedzony na surowo, po wysuszeniu lub po uprażeniu.
Właściwości sezamu
Właściwości lecznicze sezamu znane był już w starożytnych Indiach, skąd zawędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji.
Dzięki obecności w nasionach żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi regularna obecność sezamu w diecie korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci.
Jego właściwości prozdrowotne związane są także z wysoką zawartością fitosteroli, czyli steroli roślinnych. Ich codzienne spożywanie zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych oraz obniża poziom cholesterolu w surowicy krwi.
Ziarna sezamu są także źródłem wapnia, pierwiastka niezbędnego do prawidłowej budowy kości i zębów. Ponadto niezbędny jest on do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, ponieważ bierze udział w krzepnięciu krwi i przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi.
Wykorzystanie w kuchni
Nasiona sezamu, podobnie jak wszystkie inne nasiona czy pestki, możemy wykorzystywać na surowo, np. jako dodatek do sałatek, zup czy koktajli.
Mogą stanowić też fajną przyprawę, np. jako dodatek do bułki tartej wykorzystywanej do panierowania mięsa czy ryby lub nawet całkowicie bułkę tartą zastąpić.
Biały sezam wykorzystuje się także do produkcji pasty tahini oraz chałwy.
Sezam - silny alergen
Sezam może powodować alergię pokarmową. Po jego zjedzeniu mogą się pojawić takie objawy, jak biegunka, nudności, wymioty czy kurczowy ból brzucha.
Sezam jest groźny dla alergików także z innego powodu - należy do pokarmów najczęściej wywołujących zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Roladki schabowe w sezamie - przepis na 4 porcje
Do przygotowania roladek będą Ci potrzebne:
- 500g schabu,
- jajko,
- 2-3 łyżki białego sezamu,
- 2-3 łyżki czarnego sezamu,
- 50g sera feta,
- 50g mozzarelli,
- kilka gałązek zielonej bazylii,
- 3 suszone pomidory,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz