Choć w polskiej kuchni wciąż króluje biała mąka pszenna, wiele osób coraz częściej szuka dla niej zamienników. Robimy to z różnych powodów - jedni ze względów zdrowotnych, inni kulinarnych, a niektórzy po prostu z ciekawości. Jednym z takich zamienników może być semolina.
Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się ze zmielenia pszenicy durum. Ma charakterystyczną żółtawą barwę i jest wyjątkowo popularna we Włoszech, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji wysokiej jakości makaronów.
Mąka z pszenicy durum jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego i białka, dostarczy nam także witamin (głównie z grupy B) oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, magnez, miedź, potas czy żelazo.
Istotną cechą semoliny jest jej niski indeks glikemiczny, mogą więc używać ją w kuchni także osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność.
Dodatkową ciekawostką jest fakt, że może ona wzmacniać ściany naczyń krwionośnych i wspomagać obniżanie ciśnienia krwi. Ponadto charakteryzuje się niską zawartością sodu. Dzięki temu może być dobrą alternatywą dla osób chorujących na nadciśnienie.
Semolinę możemy śmiało używać zarówno do potraw słonych, jak i słodkich wypieków.
Pizza z semoliny - przepis
Do przygotowania pizzy będą Ci potrzebne:
- 2 szklanki semoliny,
- 25g drożdży,
- ok. 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- bazylia,
- oregano,
- przecier pomidorowy,
- mozzarella,
- ulubione dodatki na pizzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz