Polska zupami stoi, to wiedzą chyba wszyscy. Jesteśmy w stanie przygotować zupę chyba ze wszystkiego - z dyni, cukinii, kalafiora, brokułu, brukselki, kapusty, wiśni... Wymieniać można niemal bez końca.
Jedną z najpopularniejszych zup w Polsce jest ogórkowa - tradycyjnie przygotowywana z kiszonych ogórków.
Co byście jednak powiedzieli na zupę ogórkową, ale ze świeżych ogórków? Jest zaskakująco pyszna, a do tego łatwa w przygotowaniu i tania, co w dzisiejszych czasach też jest nie bez znaczenia.
Zupa ze świeżych ogórków - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 1kg ogórków,
- 2 litry bulionu,
- pęczek koperku,
- 5 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 8 łyżek jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Przygotuj domowy bulion warzywny.
2. Cebule drobno posiekaj.
3. Ogórki pokrój w kostkę (nie obieraj ich wcześniej).
4. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj ogórki i duś ok. 15 minut.
5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w bulionie.
6. Dodaj cebulę i ogórki i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
7. Część ogórków wyjmij łyżką cedzakową i odłóż, a resztę zupy zmiksuj, po czym dopraw solą i pierzem.
8. Zupę podawaj z łyżką jogurtu greckiego, posypaną posiekanym koperkiem, odłożonymi wcześniej ogórkami i grzankami z razowego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz