października 29, 2019

Domowy bulion warzywny

Bulion warzywny jest świetną bazą do dań, np. zup, gulaszy czy risotto.

Warto zawsze mieć go w kuchni, zwłaszcza że jego przygotowanie jest naprawdę proste, a po zamrożeniu możemy przechowywać go nawet kilka miesięcy.
Zamrożone porcje bulionu umożliwią nam dużą oszczędność czasu podczas przygotowywania innych potraw, których bazę będzie stanowił właśnie bulion warzywny.



Domowy bulion warzywny - przepis

Do przygotowania bulionu będziesz potrzebować:
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 pory,
  • 2 cebule,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz mielony do smaku.

1. Cebule obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem - dzięki temu rosół będzie miał piękną, złotą barwę i nabierze głębszego aromatu.
2. Resztę warzyw umyj, obierz i wrzuć do dużego garnka z opaloną cebulą i przyprawami, po czym zalej 3 litrami wody i zagotuj.
3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę.

Żeby bulion był klarowny przecedź go na sicie przez gazę lub tetrową pieluchę.


Bulion możesz podać jako zupę z ryżem lub makaronem albo zamrozić, aby móc wykorzystać innym razem przy przygotowywaniu obiadu.

Ja dodałam makaron i miałam bezmięsny rosół na obiad 😁

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger