Warto zawsze mieć go w kuchni, zwłaszcza że jego przygotowanie jest naprawdę proste, a po zamrożeniu możemy przechowywać go nawet kilka miesięcy.
Zamrożone porcje bulionu umożliwią nam dużą oszczędność czasu podczas przygotowywania innych potraw, których bazę będzie stanowił właśnie bulion warzywny.
Domowy bulion warzywny - przepis
Do przygotowania bulionu będziesz potrzebować:
- 5 marchewek,
- 3 pietruszki,
- pół selera,
- 2 pory,
- 2 cebule,
- 5 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz mielony do smaku.
1. Cebule obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem - dzięki temu rosół będzie miał piękną, złotą barwę i nabierze głębszego aromatu.
2. Resztę warzyw umyj, obierz i wrzuć do dużego garnka z opaloną cebulą i przyprawami, po czym zalej 3 litrami wody i zagotuj.
3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę.
Żeby bulion był klarowny przecedź go na sicie przez gazę lub tetrową pieluchę.
Bulion możesz podać jako zupę z ryżem lub makaronem albo zamrozić, aby móc wykorzystać innym razem przy przygotowywaniu obiadu.
Ja dodałam makaron i miałam bezmięsny rosół na obiad 😁
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz