listopada 28, 2022

Biszkopt owsiany

Biszkopt owsiany to zdrowa wersja biszkoptu dla wszystkich. Szczególnie bliska stanie się jednak zapewne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy nawet celiakią. O zaletach mąki owsianej wspominałam ostatnio przy okazji przepisu na babkę migdałową w polewie czekoladowej.

Biszkopt ten może być bazą do tortów, rolad czy ciast z owocami.

Zrobiony jest na bazie mąki owsianej (można też użyć po prostu zmielonych płatków owsianych), a dla wzmocnienia struktury ciasta dodałam odrobinę mąki ziemniaczanej.

Ciasto jest delikatne i łatwiej się kruszy, ma nieco inną konsystencję niż tradycyjny biszkopt z mąki pszennej, dlatego blaty na tort powinny być grubsze, aby utrzymały swój kształt. Nie nasączamy ich też tak mocno jak klasyczne biszkopty, ponieważ ciasto owsiane samo w sobie jest już lekko wilgotne (można nawet całkowicie zrezygnować z nasączenia, chyba że zależy Wam na konkretnym smaku).


Biszkopt owsiany - przepis

Do przygotowania biszkoptu będą Ci potrzebne:

  • 4 jajka,
  • 100g mąki owsianej lub mielonych płatków owsianych,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub tradycyjnego, jeśli gluten nie stanowi problemu),
  • łyżeczka ksylitolu,
  • szczypta soli.
1. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij "na sztywno".
4. Żółtka zmiksuj z ksylitolem, wlej powoli do piany delikatnie mieszając, po czym partiami dodawaj wymieszane mąki, cały czas delikatnie mieszając.
5. Gotowe ciasto wlej do okrągłej formy (ok. 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger