Biszkopt owsiany to zdrowa wersja biszkoptu dla wszystkich. Szczególnie bliska stanie się jednak zapewne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy nawet celiakią. O zaletach mąki owsianej wspominałam ostatnio przy okazji przepisu na babkę migdałową w polewie czekoladowej.
Biszkopt ten może być bazą do tortów, rolad czy ciast z owocami.
Zrobiony jest na bazie mąki owsianej (można też użyć po prostu zmielonych płatków owsianych), a dla wzmocnienia struktury ciasta dodałam odrobinę mąki ziemniaczanej.
Ciasto jest delikatne i łatwiej się kruszy, ma nieco inną konsystencję niż tradycyjny biszkopt z mąki pszennej, dlatego blaty na tort powinny być grubsze, aby utrzymały swój kształt. Nie nasączamy ich też tak mocno jak klasyczne biszkopty, ponieważ ciasto owsiane samo w sobie jest już lekko wilgotne (można nawet całkowicie zrezygnować z nasączenia, chyba że zależy Wam na konkretnym smaku).
Biszkopt owsiany - przepis
Do przygotowania biszkoptu będą Ci potrzebne:
- 4 jajka,
- 100g mąki owsianej lub mielonych płatków owsianych,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub tradycyjnego, jeśli gluten nie stanowi problemu),
- łyżeczka ksylitolu,
- szczypta soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz