Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego, ale niestety nie każdy może tak po prostu sięgnąć po słodkie ciastko.
Na szczęście z pewnymi przeszkodami w miarę łatwo możemy sobie poradzić - w przypadku ciasta może wystarczyć zwykła zmiana mąki i słodka przekąska stanie się odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej czy nawet dla diabetyków lub osób z insulinoopornością.
Mąka owsiana ma w swoim składzie duży udział beta glukanów (jednego ze składników błonnika pokarmowego), które mogą przeciwdziałać cukrzycy oraz nowotworom. Jest także źródłem składników mineralnych, takich jak fosfor, magnez czy mangan, a także witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego.
Mąka owsiana w założeniu jest mąką bezglutenową, w końcu owies nie zawiera tego kompleksu białek. Osoby chorujące na celiakię powinny mimo to podchodzić do niej ostrożnie z dwóch powodów. Po pierwsze często dochodzi do zanieczyszczenia glutenem na etapie produkcji - podstawą jest więc czytanie etykiet, na których musi być zmieszczona informacja o potencjalnym zanieczyszczeniu lub o tym, że produkt faktycznie jest bezglutenowy.
Drugim powodem jest fakt, że niewielki odsetek osób cierpiących na chorobę trzewną może wykazywać także nietolerancję innego białka, aweniny, które w dużych ilościach występuje właśnie w mące owsianej. Warto sprawdzić, czy alergia na aweninę występuję, czy jednak mąką owsiana będzie bezpieczna.
Mąka owsiana świetnie nadaje się do wypieków, choć konsystencja ciasta różni się od tego z mąki pszennej - będzie cięższe i bardziej wilgotne.
Babka migdałowa w polewie czekoladowej - przepis
Do przygotowania babki będą Ci potrzebne:
- 200g mąki owsianej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150g ksylitolu,
- 170g masła,
- 4 jajka,
- 50g gorzkiej czekolady,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 150g mielonych migdałów.
- 100g gorzkiej czekolady,
- łyżka masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz