listopada 21, 2022

Babka migdałowa w polewie czekoladowej

Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego, ale niestety nie każdy może tak po prostu sięgnąć po słodkie ciastko.

Na szczęście z pewnymi przeszkodami w miarę łatwo możemy sobie poradzić - w przypadku ciasta może wystarczyć zwykła zmiana mąki i słodka przekąska stanie się odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej czy nawet dla diabetyków lub osób z insulinoopornością.

Mąka owsiana ma w swoim składzie duży udział beta glukanów (jednego ze składników błonnika pokarmowego), które mogą przeciwdziałać cukrzycy oraz nowotworom. Jest także źródłem składników mineralnych, takich jak fosfor, magnez czy mangan, a także witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego.

Mąka owsiana w założeniu jest mąką bezglutenową, w końcu owies nie zawiera tego kompleksu białek. Osoby chorujące na celiakię powinny mimo to podchodzić do niej ostrożnie z dwóch powodów. Po pierwsze często dochodzi do zanieczyszczenia glutenem na etapie produkcji - podstawą jest więc czytanie etykiet, na których musi być zmieszczona informacja o potencjalnym zanieczyszczeniu lub o tym, że produkt faktycznie jest bezglutenowy.

Drugim powodem jest fakt, że niewielki odsetek osób cierpiących na chorobę trzewną może wykazywać także nietolerancję innego białka, aweniny, które w dużych ilościach występuje właśnie w mące owsianej. Warto sprawdzić, czy alergia na aweninę występuję, czy jednak mąką owsiana będzie bezpieczna.

Mąka owsiana świetnie nadaje się do wypieków, choć konsystencja ciasta różni się od tego z mąki pszennej - będzie cięższe i bardziej wilgotne.


Babka migdałowa w polewie czekoladowej - przepis

Do przygotowania babki będą Ci potrzebne:

  • 200g mąki owsianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150g ksylitolu,
  • 170g masła,
  • 4 jajka,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 150g mielonych migdałów.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • łyżka masła.

1. Do miski wbij całe jajka i ksylitol, po czym zmiksuj do połączenia składników.
2. Wymieszaj suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia i migdały.
3. Suchą mieszaninę dosypuj partiami do masy jajecznej cały czas miksując, na koniec dodak miękkie masło i ekstrakt z wanilii.
4. 50g gorzkiej czekolady posiekaj i wymieszaj z ciastem.
5. Masę przelej do formy wysmarowanej masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 50-60 minut.
6. Upieczoną babkę zostaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie rozpuść resztę czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i podgrzewaj mieszając, aż powstanie polewa, którą polej ciasto i ponownie odstaw do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger