listopada 23, 2022

Witamina A

Witamina A to jedna z najwcześniej odkrytych witamin w historii medycyny - dokonali tego amerykańscy badacze w 1913 roku, choć dzisiejszą nazwę nadano jej dopiero w latach 20. ubiegłego wieku. Skutki jej niedoboru znane były jednak już w starożytności, zarówno w Egipcie, jak i Grecji oraz Rzymie, i określane były jako "kurza ślepota", a leczenie sprowadzało się do spożywania gotowanej lub surowej wątroby zwierzęcej.



Witamina A - co to jest?

Witamina A to termin odnoszący się do kilku związków chemicznych, które należą do grupy karotenoidów, między innymi retinolu i jego pochodnych oraz beta-karotenu. Za najważniejszy z nich uznawany jest retinol - z tego względu nazwy witamina A i retinol bywają stosowane zamiennie.

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, odkładana jest w tkance tłuszczowej i wątrobie. Dzięki temu nieco trudniej jest doprowadzić do jej niedoboru, z kolei nadmiar może okazać się szkodliwy.

Źródła witaminy A

Witamina A występuje w żywności głównie w dwóch postaciach: retinolu w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy-A, w produktach pochodzenia roślinnego.

Do cennych źródłem witaminy A zalicza się masło, jajka, mleko i jego przetwory, tłuste ryby, wątrobę i podroby zwierzęce, a także bataty, dynię, jarmuż, szpinak czy rzeżuchę. Z kolei prowitaminę-A znajdziemy między innymi w brzoskwiniach, czerwonej papryce, marchwi, morelach, pomidorach, sałacie, szpinaku, śliwkach czy wiśniach.

Znaczenie witaminy A

Witamina A, podobnie jak wszystkie inne, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pełni ona szereg funkcji wpływających na nasze zdrowie:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pomaga zwalczać bakterie i wirusy,
  • pomaga zapobiegać zakażeniom,
  • pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek,
  • sprzyja zdolnościom regeneracyjnym komórek,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, piersi, płuc i stercza,
  • chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami,
  • ma kluczowy wpływ na procesy widzenia,
  • odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci,
  • wpływa na potencję u mężczyzn.
Wyniki badań opublikowane w 2010 roku w Pharmacognosy Reviews wykazały, że karotenoidy zwalczają wolne rodniki, czyli wysoce reaktywne cząsteczki, które szkodzą nam wywołując stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny z kolei powiązany jest z wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory czy pogorszenie funkcji poznawczych.

Niedobór witaminy A

Na niedobory witaminy A szczególnie narażone są osoby starsze, pracujące przy komputerze, chorujące na mukowiscydozę, kobiety w ciąży, a także alkoholicy i palacze.

Do najczęstszych objawów niedoboru tej witaminy należą:
  • obniżona odporność,
  • zwiększona podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • zahamowanie wzrostu,
  • kurza ślepota, czyli złe widzenie po zmierzchu,
  • opóźniona akomodacja oka,
  • wysychanie rogówki i spojówki oka,
  • przesuszona, szorstka skóra,
  • trądzik, wypryski,
  • wypadanie i zwiększona łamliwość włosów,
  • nadmierna kruchość i wolniejszy wzrost paznokci,
  • zaburzenia miesiączkowania i płodności u kobiet,
  • hamowanie rozwoju plemników u mężczyzn.
Nadmiar witaminy A

Jak już wspominałam witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, magazynowana jest więc w tkance tłuszczowej i wątrobie. Zgormadzona w nadmiernej ilości staje się toksyczna. Jej nadmiar może objawiać się między innymi:
  • nadpobudliwością,
  • drażliwością,
  • nudnościami i wymiotami,
  • bólami głowy, stawów oraz mięśni,
  • światłowstrętem,
  • powiększeniem wątroby i zaburzeniami jej funkcjonowania,
  • powiększeniem śledziony,
  • zmniejszoną zawartością wapnia w kościach,
  • zmianami skórnymi o żółtawym zabarwieniu,
  • wypadaniem włosów,
  • łamliwością paznokci.
Suplementacja witaminy A

Witaminę A większość z nas bez problemu może dostarczyć sobie w odpowiedniej ilości z pożywieniem, nie ma więc potrzeby suplementować jej "na wszelki wypadek", tym bardziej biorąc pod uwagę, że jej nadmiar może nam poważnie zaszkodzić. 

Badania opublikowane w 1999 roku wykazały, że suplementacja beta-karotenem nie daje takich samych efektów prozdrowotnych, co zwiększenie zawartości karotenoidów w diecie, a wręcz przeciwnie - może zwiększać ryzyko rozwoju raka płuc.

Jakakolwiek potencjalna suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem i poprzedzona odpowiednimi badaniami - nie stosujcie suplementów witaminy A na własną rękę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger