Witamina A to jedna z najwcześniej odkrytych witamin w historii medycyny - dokonali tego amerykańscy badacze w 1913 roku, choć dzisiejszą nazwę nadano jej dopiero w latach 20. ubiegłego wieku. Skutki jej niedoboru znane były jednak już w starożytności, zarówno w Egipcie, jak i Grecji oraz Rzymie, i określane były jako "kurza ślepota", a leczenie sprowadzało się do spożywania gotowanej lub surowej wątroby zwierzęcej.
Witamina A - co to jest?Witamina A to termin odnoszący się do kilku związków chemicznych, które należą do grupy karotenoidów, między innymi retinolu i jego pochodnych oraz beta-karotenu. Za najważniejszy z nich uznawany jest retinol - z tego względu nazwy witamina A i retinol bywają stosowane zamiennie.
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, odkładana jest w tkance tłuszczowej i wątrobie. Dzięki temu nieco trudniej jest doprowadzić do jej niedoboru, z kolei nadmiar może okazać się szkodliwy.
Źródła witaminy A
Witamina A występuje w żywności głównie w dwóch postaciach: retinolu w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy-A, w produktach pochodzenia roślinnego.
Do cennych źródłem witaminy A zalicza się masło, jajka, mleko i jego przetwory, tłuste ryby, wątrobę i podroby zwierzęce, a także bataty, dynię, jarmuż, szpinak czy rzeżuchę. Z kolei prowitaminę-A znajdziemy między innymi w brzoskwiniach, czerwonej papryce, marchwi, morelach, pomidorach, sałacie, szpinaku, śliwkach czy wiśniach.
Znaczenie witaminy A
Witamina A, podobnie jak wszystkie inne, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pełni ona szereg funkcji wpływających na nasze zdrowie:
- wzmacnia układ odpornościowy,
- pomaga zwalczać bakterie i wirusy,
- pomaga zapobiegać zakażeniom,
- pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek,
- sprzyja zdolnościom regeneracyjnym komórek,
- przyspiesza gojenie ran,
- ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, piersi, płuc i stercza,
- chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami,
- ma kluczowy wpływ na procesy widzenia,
- odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci,
- wpływa na potencję u mężczyzn.
- obniżona odporność,
- zwiększona podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,
- zahamowanie wzrostu,
- kurza ślepota, czyli złe widzenie po zmierzchu,
- opóźniona akomodacja oka,
- wysychanie rogówki i spojówki oka,
- przesuszona, szorstka skóra,
- trądzik, wypryski,
- wypadanie i zwiększona łamliwość włosów,
- nadmierna kruchość i wolniejszy wzrost paznokci,
- zaburzenia miesiączkowania i płodności u kobiet,
- hamowanie rozwoju plemników u mężczyzn.
- nadpobudliwością,
- drażliwością,
- nudnościami i wymiotami,
- bólami głowy, stawów oraz mięśni,
- światłowstrętem,
- powiększeniem wątroby i zaburzeniami jej funkcjonowania,
- powiększeniem śledziony,
- zmniejszoną zawartością wapnia w kościach,
- zmianami skórnymi o żółtawym zabarwieniu,
- wypadaniem włosów,
- łamliwością paznokci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz