Fondant czekoladowy, znany też jako lava cake, to deser, któremu nie sposób się oprzeć. To intensywnie czekoladowe ciastko jest marzeniem każdego czekoladoholika. Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie dobrego fondanta to czarna magia i potrzeba do tego jakiejś tajemnej wiedzy. Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne.
Największym wyzwaniem jest czas pieczenia, tak aby ciasto było dobrze upieczone, a środek wciąż płynny.
Fondant należy jeść na ciepło, najlepiej więc upiec go bezpośrednio przed podaniem. Gotowe ciastko możecie podać z malinami - intensywna słodycz czekolady doskonale współgra z lekką cierpkością malin.
Fondant czekoladowy - przepis na 10 sztuk
Do przygotowania fondantów będą Ci potrzebne:
- 200g gorzkiej czekolady,
- 120g masła,
- 4 jajka,
- 30g ksylitolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz