września 17, 2022

Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy, znany też jako lava cake, to deser, któremu nie sposób się oprzeć. To intensywnie czekoladowe ciastko jest marzeniem każdego czekoladoholika. Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie dobrego fondanta to czarna magia i potrzeba do tego jakiejś tajemnej wiedzy. Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne.

Największym wyzwaniem jest czas pieczenia, tak aby ciasto było dobrze upieczone, a środek wciąż płynny.

Fondant należy jeść na ciepło, najlepiej więc upiec go bezpośrednio przed podaniem. Gotowe ciastko możecie podać z malinami - intensywna słodycz czekolady doskonale współgra z lekką cierpkością malin.



Fondant czekoladowy - przepis na 10 sztuk

Do przygotowania fondantów będą Ci potrzebne:

  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 120g masła,
  • 4 jajka,
  • 30g ksylitolu.

1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, dodaj masło pokrojone w kotkę.
2. Miskę z czekoladą i masłem umieść na garnku z wrzącą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej, po czym ostudź.
3. Jajka wbij do drugiej miski, utrzyj z ksylitolem na jasną, puszystą masę, a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj za pomocą trzepaczki.
4. Do silikonowych foremek nałóż porcje masy czekoladowej.
5. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 10 minut. Dokładny czas pieczenia musisz wyczuć sama, zależy on od wielkości foremek. Wnętrze ciastek powinno pozostać płynne. Za pierwszym razem może to być trudne, ale trening czyni mistrza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger