Wiele osób kupując kalafiora stara się wybierać takie bez lub z jak najmniejszą ilością liści, żeby potem jak najmniej wyrzucać. Niewiele osób niestety wie, że liście kalafiora są nie tylko jadalne, ale też smaczne i zdrowe.
Liście kalafiora są dobrym źródłem błonnika oraz witaminy C. Zawierają też sporo kwasu foliowego, potasu, selenu i wapnia.
Możemy wykorzystać je w kuchni na wiele sposób - możemy je dusić, gotować, piec, smażyć, a nawet kisić. Świetnie sprawdzą się jako składnik koktajli czy w zupach, zarówno klasycznych, jak i kremach.
Doskonale sprawdzą się też po prostu jako surówka 😉
Liście z kalafiora - przepis
Do przygotowania liście będą Ci potrzebne:
- liście kalafiora,
- łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Liście kalafiora ugotuj i osusz ręcznikiem papierowym, po czym posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż liście.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz