września 22, 2022

Nietolerancja laktozy czy alergia na białka mleka krowiego?

Wiele osób mylnie uważa, że nietolerancja laktozy i alergia na białka mleka to ta sama choroba. Choć jednak mogą dawać podobne objawy, których przyczyną w obu przypadkach jest spożywanie mleka, w rzeczywistości są to dwa odrębne schorzenia.


Czym różni się alergia od nietolerancji?

Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego, jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Występuje w mleku ssaków - nie tylko krowim, ale także kozim, owczym czy ludzkim. Więcej o nietolerancji laktozy możecie przeczytać tutaj.

W procesach produkcji żywności istnieją sposoby eliminacji laktozy z produktu - najczęściej wystarczy rozbić ten dwucukier na dwa cukry proste, z których jest zbudowany, czyli glukozę i galaktozę. Dzięki temu nie trzeba wykluczać mleka z jadłospisu osoby cierpiącej na nietolerancję laktozy.

W przypadku alergii na białka mleka, która również jest jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych, sprawa nie jest już niestety taka prosta. Układ odpornościowy alergików traktuje jedno z kilkudziesięciu białek mleka jako alergen, co prowadzi do nieprawidłowej reakcji immunologicznej, na skutek której mogą pojawić się biegunki, nudności, wzdęcia, objawy skórne, a nawet niewydolność oddechowa.

Kolejną różnicą jest czas wystąpienia objawów. W przypadku nietolerancji objawy pojawią się od razu po spożyciu pokarmu zawierającego laktozę. Jednak w przypadku alergii objawy mogą pojawić się od kilku godzin do nawet kilku dni po spożyciu pokarmu zawierającego białka mleka.

Alergia i nietolerancja różnią się także okresem, w którym zazwyczaj występują. Alergia, zwana także skazą białkową, najczęściej występuje u najmłodszych dzieci i w większości przypadków zanika po upływie kilku lat. Z kolei nietolerancja laktozy zazwyczaj występuje u dorosłych i nasila się z wiekiem, wrodzona nietolerancja występuje bardzo rzadko.


Dieta przy alergii i nietolerancji

W przypadku nietolerancji laktozy należy unikać produktów zawierających ten dwucukier. W wielu przypadkach, np. mleka czy serów, można wybierać produkty pozbawione laktozy w procesie produkcji. W niektórych przypadkach można także sięgnąć po suplementy zawierające laktazę, czyli enzym trawiący laktozę - stosując takie preparaty nie trzeba specjalnie dostosowywać diety.

W przypadku alergii na białka mleka niezbędna jest dieta eliminacyjna, w której trzeba całkowicie zrezygnować z mleka krowiego i jego przetworów. Ważne jest wtedy, aby odpowiednio zbilansować dietę, żeby dostarczyć wszystkich składników odżywczych - szczególną uwagę należy zwrócić na wapń i witaminę D, których produkty mleczne są zazwyczaj głównym źródłem w diecie.

Warto pamiętać, że zarówno laktoza jak i białka mleka występują nie tylko w mleku i jego przetworach - znajdziemy je także w słodyczach, pieczywie, wędlinach, a także lekach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger