Kasza jaglana to jedna z bardziej uniwersalnych kasz. Możemy przygotować z niej tradycyjną jaglankę na śniadanie, słodki deser a nawet kotlety na obiad. Jest też często wykorzystywana jako baza do ciast, zwłaszcza bezglutenowych.
Kasza jaglana to zdrowy produkt, który z pewnością warto włączyć do codziennej diety - więcej o jej właściwościach pisałam przy okazji przepisu na Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek. Trzeba jednak pamiętać, że ma ona wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc polecana dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność.
"Serownik" z kaszy jaglanej z borówkami - przepis na 12-16 porcji
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 400g kaszy jaglanej,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej,
- litr mleka 2%,
- 800g jogurtu greckiego,
- 200g ksylitolu,
- 60g żelatyny,
- borówki lub inne ulubione owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz