września 24, 2022

"Serownik" z kaszy jaglanej z borówkami

Kasza jaglana to jedna z bardziej uniwersalnych kasz. Możemy przygotować z niej tradycyjną jaglankę na śniadanie, słodki deser a nawet kotlety na obiad. Jest też często wykorzystywana jako baza do ciast, zwłaszcza bezglutenowych.

Kasza jaglana to zdrowy produkt, który z pewnością warto włączyć do codziennej diety - więcej o jej właściwościach pisałam przy okazji przepisu na Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek. Trzeba jednak pamiętać, że ma ona wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc polecana dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność.



"Serownik" z kaszy jaglanej z borówkami - przepis na 12-16 porcji

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 400g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • litr mleka 2%,
  • 800g jogurtu greckiego,
  • 200g ksylitolu,
  • 60g żelatyny,
  • borówki lub inne ulubione owoce.

1. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie zimną wodą, następnie obficie przelej wrzątkiem i odsącz.
2. Zagotuj mleko, przesyp do niego kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna, po czym odstaw, aby trochę ostygła.
3. Przestudzoną kaszę połącz z ksylitolem, esencją waniliową i jogurtem - porcjami wkładaj do malaksera i miksuj na gładką masę.
4. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody i dodaj do kaszy cały czas miksując.
5. Tortownicę wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę jaglaną, z wierzchu posyp borówkami.
6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kremowość sernika będzie zależała od tego, jak dokładnie zmiksujemy masę jaglaną (aby nie były wyczuwalne ziarenka kaszy).
Ciasto przechowujcie w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger