Dziś znów obiad bez mięsa.
Myślę jednak, że dla tych kotlecików naprawdę warto czasem z niego zrezygnować - są pyszną i zdrową alternatywą dla mięsnego obiadu.
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Słowo pochodzi z prawosławnego *jagъla, co oznacza po prostu proso. Jest to jedna z najstarszych kasz (proso uprawiane było już w epoce neolitu), w dzisiejszych czasach niestety bardzo niedoceniana.
Co prawda wraca ona powoli do łask, wciąż jednak nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje.
Właściwości odżywcze
Kasza jaglana jest dobrym źródłem energii. 100g surowej kaszy dostarczy nam ok. 380kcal, przy czym jest to produkt lekkostrawny.
Oprócz energii znajdziemy tam także sporo białka.
Jeśli chodzi o zawartość witamin, to kasza jaglana jest jednym z produktów o najwyższej zawartości witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy (wit. B1), ryboflawiny (wit. B2) oraz pirydoksyny (wit. B6).
Posiłek z tą kaszą dostarczy nam także żelaza i miedzi.
Kasza na zdrowie
Ze względu na zawartość żelaza kaszę jaglaną warto włączyć do diety u osób zmagających się z niedokrwistością.
Ponadto kasza ma także właściwości antywirusowe oraz zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, może więc się okazać przydatna podczas przeziębienia.
Co ważna kasza jaglana nie zawiera glutenu, spokojnie mogą więc jeść ją osoby chorujące na celiakię.
Trzeba jednak pamiętać o jednym, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, nie są więc wskazane dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Kasza jaglana nie tylko na słodko
Choć kaszę jaglaną najczęściej kojarzymy ze słodkimi posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków).
Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki na obiad 😉
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek - przepis na 8 sztuk
Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować:
- 8 jajek,
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 2 łyżki sezamu,
- łyżkę miękkiego masła,
- 2 łyżki oleju,
- bułkę tartą do panierowania (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić np. panierką z ciecierzycy),
- natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
1. Na suchej patelni upraż sezam.
2. Kaszę przesyp na sito, przelej najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
3. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody, do wrzącej wody dodaj kaszę i gotuj ją przez 10 minut z odrobiną soli.
4. Ugotowaną kaszę odstaw na 15 minut pod przykryciem, po czym odkryj i wystudź.
5. W drugim garnku ugotuj 7 jajek na twardo.
6. Ostudzone jajka obierz i rozgnieć widelcem, po czym dodaj surowe jajko, miękkie masło, przestudzoną kaszę, ziarna sezamu i przyprawy.
7. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj i mokrymi dłońmi uformuj kotleciki.
8. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
Kotleciki w połączeniu z ziemniakami i surówką z sałaty rzymskiej, ogórka i pomidora stworzyły pyszny obiad - polecam! 😄
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz