Tortilla jest bardzo uniwersalna - możemy ją wykorzystać do przygotowania kolacji, możemy ja wziąć na wynos jako drugie śniadanie, ale możemy też zrobić ją na obiad.
Parę słów o tortillach i przepis na przygotowanie ich w domu opisałam w domowych tortillach.
Dziś wykorzystałam te pyszne placki do przygotowania obiadu z dodatkiem pieczonej ryby i warzyw.
Tortilla z rybą i warzywami - przepis na 5-6 sztuk
Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować:
- 5 filetów mintaja (lub innej dowolnej ryby),
- puszkę kukurydzy,
- puszkę czerwonej fasoli,
- papryczka chili,
- 200g jogurtu naturalnego,
- łyżkę majonezu,
- sałatę rzymską,
- sól, pieprz, kumin, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki,
- 5-6 tortilli.
1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
2. Filety mintaja opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, kuminem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim.
3. Przyprawioną rybę ułóż na płaskiej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż drugi kawałek papieru, żeby ryba nie wysuszyła się w piekarniku i piecz 15 minut.
4. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz i wsyp do miski.
5. Papryczkę chili posiekaj i dodaj do miski.
6. Sałatę pokrój w paseczki.
7. Jogurt wymieszaj z łyżką majonezu, dopraw solą i pierzem.
8. Placek tortilli posmaruj przygotowanym sosem. Jeśli używasz domowych tortilli pewnie są świeżo zrobione, więc jeszcze ciepłe - nie musisz wtedy nic robić. Jeśli jednak Twój wybór padł na gotowe tortille ze sklepu nie zapomnij ich podgrzać - możesz to zrobić w piekarniku, na patelni lub po prostu w mikrofalówce 😉
9. Na posmarowane tortille połóż sałatę, kukurydzę wymieszaną z fasolą i chili, posyp natką pietruszki.
10. Zwiń tortille i polej z wierzchu sosem.
Tak wyglądała moja tortilla przed zawinięciem - na bogato 😎
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz