Na dworze coraz chłodniej, coraz chętniej sięgam więc po ciepłe śniadania. Jednym z nich jest omlet - pyszny, zdrowy i sycący, idealny na dobry początek dnia.
Dziś dla miłośników omletów proponuję to danie w nieco innym wydaniu - tym razem w stylu greckim.
Omlet w stylu greckim - przepis na 1 porcję
Do przygotowania omletu będą Ci potrzebne:
- 2 jajka,
- 10 czarnych oliwek,
- 2 plastry fety,
- kilka liści bazylii,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pieprz do smaku.
1. Jajka wbij do miseczki, rozbełtaj widelcem i dopraw pieprzem.
2. Oliwki pokrój w plasterki, a bazylię posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, wlej rozbełtane jajka, na wierzch wsyp oliwki, pokruszoną fetę i część liści bazylii. Przykryj pokrywką, żeby jajko ścięło się też od góry.
4. Po przełożeniu omleta na talerz posyp resztą posiekanej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz