Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do zrobienia latem, ale nie tylko - obecnie borówki dostępne są przecież przez cały rok.
Lato co prawda już się skończyło, ale ja miałam nieodpartą ochotę na borówki, przygotowałam więc tartę owsianą pełną tych owoców z owsianą kruszonką.
Tarta owsiana z borówkami i kruszonką - przepis
Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne:
- 200g mąki owsianej,
- 100g masła,
- 75g ksylitolu,
- jajko,
- 250g borówek.
Do przygotowania kruszonki będą Ci potrzebne:
- 50g mąki owsianej,
- 50g ksylitolu,
- 40g płatków osianych,
- 40g masła.
1. Do malaksera wsyp mąkę owsianą i ksylitol, dodaj pokrojone w kostkę masło wyjęte z lodówki, woj jajko i miksuj wszystko do powstania kuli ciasta.
2. Gotowym ciastem wylep formę do tarty (ja używam silikonowej, nie muszę więc dodatkowo smarować jej masłem, w przypadku formy metalowej trzeba użyć odrobiny tłuszczu) i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Składniki kruszonki wsyp do miski i wyrabiaj ręką, aż się połączą. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki na 30 minut.
4. Formę z tartą wyjmij z lodówki i nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia.
5. Rozsyp borówki na tarcie.
6. Ciasto na kruszonkę wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
7. Owoce posyp startą kruszonką.
8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz