Zawsze uwielbiałam naleśniki. Z dżemem, twarożkiem, czekoladą - jako dziecko mogłam je jeść bez przerwy.
Choć jednak dzieckiem już nie jestem (ponoć) to słabość do naleśników mi pozostała. Poszerzyłam jednak nico ich asortyment i przygotowuję je nie tylko na słodko, ale też na wytrawnie. I nie tylko z mąki pszennej...
Naleśniki gryczane z porami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne:
- 250g mąki gryczanej,
- 250ml mleka,
- 250ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- 250g pora,
- 100g szynki wędzonej,
- łyżka masła klarowanego,
- 170ml śmietany 12%,
- 50g żółtego sera,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki gorącej wody,
- sól i pieprz do smaku.
1. Składniki ciasta zmiksuj, przykryj i odstaw na 30 minut.
2. Pory dokładnie umyj. Zielone części odetnij (możesz przechować je w lodówce i wykorzystać później przy gotowaniu domowego bulionu warzywnego), a białe części pokrój w cienkie plasterki.
3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, obsmaż pora, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalej gorącą wodą i duś 10 minut.
4. Posiekaj czosnek i dodaj go na patelnię pod koniec smażenia.
Czosnek warto posiekać trochę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
5. Dodaj do warzyw śmietaną, wymieszaj i podgrzewaj do odparowania wody.
6. Zawartość patelni przełóż do miski i wymieszaj z pokrojoną w kostkę szynką.
7. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż naleśniki, na każdym rozłóż farsz i posyp startym serem.
8. Naleśniki zawiń i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz