Łosoś to jedna ze zdrowszych, a jednocześnie najpopularniejszych ryb w Polsce.
Często przygotowywany jest smażony, gotowany na parze czy wędzony.
Ja dziś postanowiłam jednak dodać go do warzyw i przygotować pyszne kotleciki.
Oczywiście jeśli jesteście fanami dorsza, pstrąga czy innej ryby nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać wasz ulubiony gatunek. Ja akurat dziś wykorzystałam łososia 😉
Kotleciki warzywne z łososiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne:
- 350g filetów z łososia,
- 500g ziemniaków,
- łyżka oleju z suszonych pomidorów,
- 3 suszone pomidory,
- 2 pory,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- jajko,
- łyżka mąki,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, przestudź je, a następnie przeciśnij przez praskę.
2. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Białą część pora i suszone pomidory posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż pora z czosnkiem i suszonymi pomidorami, po czym przestudź.
5. Łososia zmiel w maszynce.
6. Do zmielonej ryby dodaj przesmażone warzywa, ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
7. Do masy dodaj jajko, łyżkę mąki, tartą bułkę oraz dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrób i uformuj kotleciki.
8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż kotleciki z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz