grudnia 06, 2021

Kotleciki warzywne z łososiem

Łosoś to jedna ze zdrowszych, a jednocześnie najpopularniejszych ryb w Polsce.
Często przygotowywany jest smażony, gotowany na parze czy wędzony.

Ja dziś postanowiłam jednak dodać go do warzyw i przygotować pyszne kotleciki.
Oczywiście jeśli jesteście fanami dorsza, pstrąga czy innej ryby nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać wasz ulubiony gatunek. Ja akurat dziś wykorzystałam łososia 😉




Kotleciki warzywne z łososiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne:

  • 350g filetów z łososia,
  • 500g ziemniaków,
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów,
  • 3 suszone pomidory,
  • 2 pory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • jajko,
  • łyżka mąki,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, przestudź je, a następnie przeciśnij przez praskę.
2. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Białą część pora i suszone pomidory posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż pora z czosnkiem i suszonymi pomidorami, po czym przestudź.
5. Łososia zmiel w maszynce.
6. Do zmielonej ryby dodaj przesmażone warzywa, ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
7. Do masy dodaj jajko, łyżkę mąki, tartą bułkę oraz dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrób i uformuj kotleciki.
8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż kotleciki z obu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger