Barszcz ukraiński to dość specyficzna zupa - bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową polską zupę. Dodatkową ciekawostką jest to, że pod tą nazwą kryje się w zasadzie wiele potraw, nie ma bowiem jedynego tradycyjnego przepisu na ten barszcz - nawet w jednym regionie można spotkać kilka różnych jego wersji.
Barszcz ukraiński został w Polsce dość znacznie zmodyfikowany, aby bardziej odpowiadał naszym gustom. Jedną z takich modyfikacji jest dodatek fasoli - choć większość Polaków uważa, że jest to obowiązkowy składnik barszczu ukraińskiego, nasi wschodni sąsiedzi raczej byliby tym faktem dość zaskoczeni.
Ja tym razem pozostałam jednak wierna naszym rodzimym modyfikacjom i przygotowałam barszcz ukraiński z fasolą. Mimo wszystko jednak nie pozostałam aż tak wierna polskim tradycjom, ponieważ moja zupa jest bezmięsna i z dodatkiem mleczka kokosowego.
Wege barszcz ukraiński - przepis na 8 porcji
Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:
- 3 buraki,
- 200g fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 3 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 litry wody,
- 1/4 główki białej kapusty,
- por,
- marchewka,
- pietruszka,
- cebula,
- 3 ziemniaki,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 250ml zakwasu z buraków,
- 400ml mleczka kokosowego,
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz