lipca 10, 2023

Wege barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to dość specyficzna zupa - bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową polską zupę. Dodatkową ciekawostką jest to, że pod tą nazwą kryje się w zasadzie wiele potraw, nie ma bowiem jedynego tradycyjnego przepisu na ten barszcz - nawet w jednym regionie można spotkać kilka różnych jego wersji.

Barszcz ukraiński został w Polsce dość znacznie zmodyfikowany, aby bardziej odpowiadał naszym gustom. Jedną z takich modyfikacji jest dodatek fasoli - choć większość Polaków uważa, że jest to obowiązkowy składnik barszczu ukraińskiego, nasi wschodni sąsiedzi raczej byliby tym faktem dość zaskoczeni.

Ja tym razem pozostałam jednak wierna naszym rodzimym modyfikacjom i przygotowałam barszcz ukraiński z fasolą. Mimo wszystko jednak nie pozostałam aż tak wierna polskim tradycjom, ponieważ moja zupa jest bezmięsna i z dodatkiem mleczka kokosowego.


Wege barszcz ukraiński - przepis na 8 porcji

Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:

  • 3 buraki,
  • 200g fasoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 2 litry wody,
  • 1/4 główki białej kapusty,
  • por,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 250ml zakwasu z buraków,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Dzień wcześniej zalej fasolę wodą i odstaw na całą noc.
2. Następnego dnia odcedź fasolę na sicie i przepłucz pod bieżącą wodą.
3. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Pora pokrój w półplastry, a buraki, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce.
5. Ziemniaki pokrój w kostkę.
6. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, lekko zrumień, a po chwili dodaj resztę warzyw i smaż chwilę, mieszając od czasu do czasu, po czym zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
7. Do wrzącego bulionu dodaj ziemniaki, fasolę i przyprawy i gotuj 20 minut.
8. Dodaj mleczko kokosowe, zakwas buraczany, sok z cytryny i gotuj jeszcze 10 minut.
9. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger