Od jakiegoś czasu coraz częściej możemy znaleźć w sklepach wegańskie zamienniki masła. Nie są to typowe margaryny roślinne, tylko tłuszcze w kostce, mające wygląd i niekiedy smak masła, nie zawierające jednak żadnych dodatków tłuszczów zwierzęcych.
Ostatnio znalazłam nowość, zamiennik masła z awokado. Wyglądało bardzo zachęcająco - papierowe opakowanie z dużym rysunkiem awokado, kupiłam więc jedną kostkę na spróbowanie.
Cóż, okazało się, że grafika swoje, a skład swoje, ponieważ tłuszcze z awokado są w zasadzie tylko dodatkiem, głównie znajdziemy tam olej kokosowy i słonecznikowy. Skład jest jednak dość oryginalny, ponieważ oprócz tłuszczów roślinnych i emulgatorów znajdziemy tam także sól, ekstrakt z zielonej herbaty oraz koncentrat pomarańczowo-marchewkowy.
Skład nie jest zły. Co prawda niekoniecznie tak dobrze sprawdzi się u osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego (na co po cichu miałam nadzieję) ze względu na wysoką zawartość oleju kokosowego, który składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak u osób zdrowych na dietach wegańskich jak najbardziej może być dobrym zamiennikiem masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz