lipca 15, 2023

Domowa Ice Tea

Lato w pełni i temperatury już niekiedy mocno dają się we znaki. Sama jestem dość wrażliwa na wysokie temperatury, szukam więc wszelkich sposobów na ochłodę.

Szczególnie mocno odczuwam to wracając do domu z pracy - jestem zmęczona po całym dniu, a do tego jeszcze przegrzana po siedzeniu w piekarniku, którym jest biuro, oraz przejażdżce mobilnym piekarnikiem, jakim jest komunikacja miejska. Po wejściu do domu marzę więc o czymś do picia, najlepiej prosto z lodówki.

Jako dziecko uwielbiałam w takich chwilach kupować sobie butelkę Ice Tea prosto z lodówki - moją ulubioną była brzoskwiniowa. Od kilku lat nie kupuję już jednak takich napojów, ponieważ więcej w nich cukru niż faktycznego smaku, ale po jakimś czasie pomyślałam sobie, że przecież mogę spróbować zrobić go sama - w końcu to przecież po prostu mrożona herbata, prawda?

W Internecie można znaleźć wiele przepisów na to, jak przygotować domową wersje Ice Tea - jedne są prostsze, inne bardziej skomplikowane. Ja tym razem postawiłam na absolutną prostotę.



Domowa Ice Tea - przepis na 4 porcje

Do przygotowania napoju będą Ci potrzebne:

  • 1 litr wody,
  • 2 saszetki herbaty,
  • sok z 1 cytryny lub 2 pomarańczy,
  • miód lub syrop klonowy do smaku.

1. W dzbanku zaparz mocną herbatę.
2. Gdy napar przestygnie do temperatury poniżej 40 stopni C dodaj syrop klonowy lub miód (dzięki temu nie stracisz jego właściwości).
3. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub pomarańczy, zamieszaj i wstaw do lodówki.

Napój podawaj świeżo wyjęty z lodówki, najlepiej z kostkami lodu. Odrobina mięty nada też dodatkowej rześkości 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger