Lato w pełni i temperatury już niekiedy mocno dają się we znaki. Sama jestem dość wrażliwa na wysokie temperatury, szukam więc wszelkich sposobów na ochłodę.
Szczególnie mocno odczuwam to wracając do domu z pracy - jestem zmęczona po całym dniu, a do tego jeszcze przegrzana po siedzeniu w piekarniku, którym jest biuro, oraz przejażdżce mobilnym piekarnikiem, jakim jest komunikacja miejska. Po wejściu do domu marzę więc o czymś do picia, najlepiej prosto z lodówki.
Jako dziecko uwielbiałam w takich chwilach kupować sobie butelkę Ice Tea prosto z lodówki - moją ulubioną była brzoskwiniowa. Od kilku lat nie kupuję już jednak takich napojów, ponieważ więcej w nich cukru niż faktycznego smaku, ale po jakimś czasie pomyślałam sobie, że przecież mogę spróbować zrobić go sama - w końcu to przecież po prostu mrożona herbata, prawda?
W Internecie można znaleźć wiele przepisów na to, jak przygotować domową wersje Ice Tea - jedne są prostsze, inne bardziej skomplikowane. Ja tym razem postawiłam na absolutną prostotę.
Domowa Ice Tea - przepis na 4 porcje
Do przygotowania napoju będą Ci potrzebne:
- 1 litr wody,
- 2 saszetki herbaty,
- sok z 1 cytryny lub 2 pomarańczy,
- miód lub syrop klonowy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz