Lato to idealny czas na sernik na zimno.
Przy panujących upałach jedyne, na co mam ochotę, to coś wyjęte prosto z lodówki lub zamrażarki. Np. lody, jogurty czy właśnie sernik na zimno bez pieczenia (nieużywanie piekarnika to kolejny plus tego ciasta).
Warto wykorzystać sezonowe owoce - ja wybrałam truskawki, które uwielbiam, a na które sezon jest niestety króciutki.
Sernik truskawkowy bez pieczenia - przepis
Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:
- 200ml wody,
- 500g truskawek,
- 1kg twarogu z wiaderka,
- 2 galaretki truskawkowe bez cukru,
- 3-4 łyżki ksylitolu,
- kilka herbatników bez cukru (ja użyłam Vitanelli),
- owoce, listki mięty i jadalne kwiaty do dekoracji.
1. Galaretki wsyp do miseczki, wymieszaj z ksylitolem, zalej 200ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj rózgą i zostaw do przestygnięcia.
2. Umyj truskawki, usuń szypułki i zblenduj na gładki mus, a następnie dodaj do galaretki.
3. Twaróg wymieszaj z masą truskawkową.
4. Na dnie tortownicy (moja ma średnicę 25cm) ułóż herbatniki i wylej ciasto.
5. Sernik włóż do lodówki.
6. Po ok. pół godziny wyłóż na wierzch owoce (ja wykorzystałam truskawki, maliny i poziomki), po czym wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
7. Przed podaniem ozdób listkami mięty i jadalnymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz