maja 13, 2020

Zasmażane buraczki

Jakiś czas temu przygotowałam do obiadu buraczki z chrzanem - miały fajny, ostrzejszy smak niż tradycyjnie przygotowana surówka z tego warzywa.

Kto jednak twierdzi, że klasyka jest zła, niech pierwszy rzuci kamień - w mojej kuchni mimo wszystko klasyki nie brakuje i dlatego dziś do obiadu będą właśnie klasyczne zasmażane buraczki.

Zasmażane buraczki - przepis

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
  • 2 buraki,
  • łyżeczkę oleju rzepakowego,
  • łyżkę octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natkę pietruszki do posypania.

1. Buraki ugotuj do miękkości (mi to zajęło ok. godziny), obierz i zetrzyj na grubej tarce.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj buraki, sól, pieprz, chwilę przesmaż i wymieszaj z octem.
3. Gotowe buraczki wyłóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.



P.S. Jeśli będzie już gotować buraki zastanówcie się, czy nie ugotować dodatkowej sztuki lub dwóch, które będziecie mogli wykorzystać następnego dnia, np. do przygotowania buraczanych kopytek, buraczanego kotleta mielonego czy sałatki z białej fasoli i buraka 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger