sierpnia 17, 2019

Buraczany kotlet mielony

Niedawno, przy okazji pokazania Wam przepisu na pyszny sok z buraka pisałam o prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Do przygotowania soku wykorzystałam surowego buraka, dlatego dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem smażonego buraczka.

Tradycyjnie buraki na obiad kojarzone są z surówką - zazwyczaj jemy buraki zasmażane, czasem z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Ja dziś pokażę inny sposób przemycenie ich w obiedzie - przyda się zwłaszcza, jeśli musimy nakarmić kogoś, na widok warzyw ucieka do innego pokoju 😄

Buraczany kotlet mielony - przepis

Do przygotowania buraczanych mielonych będziesz potrzebować:
  • 100g piersi z indyka,
  • buraka,
  • przypraw (np. chilli, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu),
  • oleju rzepakowego (do smażenia).

1. Buraka ugotuj (lub wykorzystaj gotowego z wczorajszego obiadu - moja ulubiona opcja).
2. Buraka i mięso zmiel w maszynce.
3. Zmieloną masę wymieszaj z przyprawami, dodaj łyżeczkę zimnej wody i uformuj kotlety.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż kotlety i podduś je chwilę pod przykryciem na małym ogniu.

Kotlet mięsno-warzywny pomoże przemycić więcej warzyw w posiłku, warto więc od czasu do czasu przygotować go na rodzinny obiad.
Kotlety możesz podać np. z ziemniakami i surówką z marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger