kwietnia 17, 2020

Buraczki z chrzanem

Warzywa to ważna część naszej diety - dobrze by było, gdyby towarzyszyły nam przy każdym posiłku. 
Zaleca się minimum 3 porcje warzyw dziennie (+ 2 porcje owoców), a obiad jest posiłkiem, w którym bardzo łatwo warzywa przemycić na różne sposoby.

Oczywiście najbardziej klasycznym sposobem podania warzyw do obiadu jest po prostu surówka.
Jednym z moich ulubionych warzywnych dodatków są buraczki - uwielbiam je od dziecka 😋

Dlatego dziś przygotowałam surówkę z buraczków z dodatkiem chrzanu.

Buraczki z chrzanem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania buraczków będziesz potrzebować:
  • 4 buraki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • pół łyżeczki ksylitolu,
  • czubatą łyżkę chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Z oliwy, octu i ksylitolu przygotuj sos.
3. Buraczki wymieszaj z przygotowanym sosem, na koniec dodaj chrzan i ponownie wymieszaj. 






Jeśli chcecie, możecie przy okazji ugotować jednego buraka więcej i wykorzystać go jutro np. do przygotowania buraczanego kotleta mielonego lub buraczanych kopytek - w końcu i tak gotujecie buraki, i tak 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger