Warzywa to ważna część naszej diety - dobrze by było, gdyby towarzyszyły nam przy każdym posiłku.
Zaleca się minimum 3 porcje warzyw dziennie (+ 2 porcje owoców), a obiad jest posiłkiem, w którym bardzo łatwo warzywa przemycić na różne sposoby.
Oczywiście najbardziej klasycznym sposobem podania warzyw do obiadu jest po prostu surówka.
Jednym z moich ulubionych warzywnych dodatków są buraczki - uwielbiam je od dziecka 😋
Dlatego dziś przygotowałam surówkę z buraczków z dodatkiem chrzanu.
Buraczki z chrzanem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania buraczków będziesz potrzebować:
- 4 buraki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- pół łyżeczki ksylitolu,
- czubatą łyżkę chrzanu,
- sól i pieprz do smaku.
1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Z oliwy, octu i ksylitolu przygotuj sos.
3. Buraczki wymieszaj z przygotowanym sosem, na koniec dodaj chrzan i ponownie wymieszaj.
Jeśli chcecie, możecie przy okazji ugotować jednego buraka więcej i wykorzystać go jutro np. do przygotowania buraczanego kotleta mielonego lub buraczanych kopytek - w końcu i tak gotujecie buraki, i tak 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz