Od dłuższego czasu już w mojej kuchni nie królowała Azja.
Czas więc to zmienić i wrócić trochę we wschodnie klimaty, a zrobię to za pomocą kurczaka słodko-kwaśnego z kiełkami.
Sos słodko-kwaśny jest charakterystyczny przede wszystkim właśnie dla potraw orientalnych, choć obecnie używany jest już powszechnie na całym świecie.
Najczęściej kojarzymy go z Chinami (albo popularną chińszczyzną na wynos) i rzeczywiście sos ma chiński rodowód. Obecnie jednak jego popularność sprawiła, że możemy z nim skojarzyć niemal każdą popularną kuchnię azjatycką.
Mój sos nie jest oczywiście sosem oryginalnym, bardziej wariacją na temat, ale też wyszedł pyszny 😉
Kurczak słodko-kwaśny z kiełkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania kurczaka będziesz potrzebować:
- 300g filetów z kurczaka,
- por,
- marchewkę,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 4 plastry świeżego ananasa,
- 2 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- 400ml passaty pomidorowej,
- łyżeczkę octu winnego,
- kiełki fasoli mung,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek, por, seler naciowy i szalotki posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekane warzywa.
3. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem.
4. Papryki pokrój w kostkę, marchewkę w cienki słupki i dodaj na patelnię.
5. Zawartość patelni zalej passatą pomidorową i gotuj ok. 10 minut.
6. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, przypraw solą, pieprzem i octem winnym, a następnie gotuj kolejne 10 minut.
7. Gotową potrawę wyłóż na talerz i dodaj kiełki fasoli mung.
Kurczak słodko-kwaśny z dodatkiem ryżu, np. jaśminowego, to wyśmienity obiad w klimatach azjatyckich 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz