kwietnia 21, 2020

Ryż zapiekany z twarogiem

Śniadanie to pierwszy i jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia.
Warto więc zadbać o to, aby było pożywne.
Ja uwielbiam też śniadania na ciepło - rozgrzewają i dają mi mnóstwo energii na dobry początek dnia.

Ryż na śniadanie jadam raczej rzadko, ale z niego też można wyczarować pyszny, ciepły posiłek.
Ponieważ w lodówce miałam jeszcze twaróg, postanowiłam połączyć jedno z drugim i zobaczyć, co z tego wyjdzie.
Warto było 😋



Ryż zapiekany z twarogiem - przepis na 6 porcji

Do przygotowania zapiekanego ryżu będziesz potrzebować:
  • szklankę ryżu jaśminowego,
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • garść rodzynek,
  • pół strąka wanilii (opcjonalnie),
  • łyżeczkę masła,
  • 2 łyżki pyłku pszczelego,
  • sól do smaku.

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
2. Rodzynki zalej kubkiem wrzącej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
3. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jajka i ksylitol plus ewentualnie ziarenka wanilii i wymieszaj.
4. Rodzynki odcedź i dodaj do twarogu.
5. Twaróg z dodatkami wymieszaj z ryżem.
6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
7. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego cienko masłem i zapiekaj 15 minut.
8. Na koniec posyp pyłkiem pszczelim.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger