Śniadanie to pierwszy i jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia.
Warto więc zadbać o to, aby było pożywne.
Ja uwielbiam też śniadania na ciepło - rozgrzewają i dają mi mnóstwo energii na dobry początek dnia.
Ryż na śniadanie jadam raczej rzadko, ale z niego też można wyczarować pyszny, ciepły posiłek.
Ponieważ w lodówce miałam jeszcze twaróg, postanowiłam połączyć jedno z drugim i zobaczyć, co z tego wyjdzie.
Warto było 😋
Ryż zapiekany z twarogiem - przepis na 6 porcji
Do przygotowania zapiekanego ryżu będziesz potrzebować:
- szklankę ryżu jaśminowego,
- 250g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki ksylitolu,
- garść rodzynek,
- pół strąka wanilii (opcjonalnie),
- łyżeczkę masła,
- 2 łyżki pyłku pszczelego,
- sól do smaku.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
2. Rodzynki zalej kubkiem wrzącej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
3. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jajka i ksylitol plus ewentualnie ziarenka wanilii i wymieszaj.
4. Rodzynki odcedź i dodaj do twarogu.
5. Twaróg z dodatkami wymieszaj z ryżem.
6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
7. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego cienko masłem i zapiekaj 15 minut.
8. Na koniec posyp pyłkiem pszczelim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz