sierpnia 21, 2024

Chłodnik buraczano-ogórkowy

Chłodniki najczęściej przygotowuję ze świeżych warzyw, dzięki czemu w największe upały unikam jakiegokolwiek gotowania, a mam pyszny i sycący posiłek. Tym razem jednak temperatury nie są zabójcze, postanowiłam więc przygotować wersję z wykorzystaniem gotowanych buraków. 
Choć oczywiście w największe upały sprawdzi się równie dobrze, jeśli buraka ugotujecie dzień wcześniej wieczorem (albo nawet w nocy 😉).



Chłodnik buraczano-ogórkowy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania chłodnika będą Ci potrzebne:
  • 700g buraków,
  • 500g ogórków,
  • 120g rzodkiewek,
  • 500ml kefiru,
  • 500ml maślanki,
  • szczypta kminku,
  • szczypiorek,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Buraki ugotuj, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Jajka ugotuj na twardo.
3. Ogórki i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
4. Szczypiorek posiekaj.
5. Warzywa wrzuć do miski, zalej kefirem i maślanką, dopraw solą, pieprzem i kminkiem, wsyp posiekany szczypiorek, wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
6. Jajka obierz, przekrój na pół i dodaj do zupy przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger