Wszyscy wiemy, że najzdrowsze jabłka to te ze skórką. W końcu to tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i innych składników prozdrowotnych. Czasem jednak owoce musimy obrać, ale nie warto wyrzucać wtedy obierek. Możemy je wykorzystać np. do zrobienia pysznej jabłkowej herbaty.
Jabłka na zdrowieNie ulega wątpliwości, że jabłka to jedne z najzdrowszych owoców. W Anglii mówi się nawet One apple a day keeps the doctor away, czyli "Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka". Nic w tym dziwnego, owoc ten jest w końcu skarbnicą witamin i minerałów.
Zawarte w jabłkach polifenole pomagają w utrzymaniu zdrowego serca, codzienne picie herbaty jabłkowej może więc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia.
Filiżanka herbaty z obierek jabłkowych polecana jest także w profilaktyce chorób nowotworowych. Błonnik zawarty w skórce przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu skraca się czas kontaktu nabłonka z substancjami toksycznymi, co jest szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego. Ponadto polifenole także wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Błonnik pomaga także regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Wspomniane polifenole, które znajdziemy w jabłkach, chronią nasze komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. Warto wiedzieć, że w skórce możemy znaleźć nawet o 328 razy więcej przeciwutleniaczy niż w miąższu owoców.
Herbata jabłkowa działa także uspokajająco i relaksująco, warto więc wypić filiżankę wieczorem na lepszy sen.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz