sierpnia 17, 2024

Herbata ze skórek jabłkowych

W okresie robienia przetworów często przygotowujemy dżemy lub musy z jabłek. Zostaje nam wtedy zazwyczaj sporo skórek z tych owoców.

Zamiast wyrzucać je do kosza lepiej je wykorzystać - np. do przygotowania herbaty!

Można przygotować ją zarówno ze świeżych skórek zaraz po obraniu owoców lub wysuszyć je wcześniej w suszarce elektrycznej i wykorzystywać przez cały okres jesienno-zimowy.

Taka herbatka działa uspokajająco i relaksująco, warto więc napić się jej godzinę przed snem.



Herbata ze skórek jabłkowych - przepis

Do przygotowania herbaty ze świeżych skórek będą Ci potrzebne:

  • świeże obierki z jabłka,
  • 2 szklanki wody.

1. Świeże obierki drobno posiekaj.
2. 2-3 łyżki posiekanych skórek wrzuć do rondelka i zalej wodą.
3. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut.


Do przygotowania herbaty z suszonych skórek będą Ci potrzebne:
  • 1-2 łyżeczki suszonych obierek,
  • 250ml wody.

1. Suszone skórki zalej wrzątkiem, przykryj spodeczkiem i poczekaj, aż się zaparzą.

Jeśli decydujesz się na ususzenie obierek pamiętaj, aby sprawdzić, czy są rzeczywiście dobrze wysuszone zanim przełożysz je do szczelnego pojemnika, aby w czasie przechowywania nie pojawiła się pleśń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger