W okresie robienia przetworów często przygotowujemy dżemy lub musy z jabłek. Zostaje nam wtedy zazwyczaj sporo skórek z tych owoców.
Zamiast wyrzucać je do kosza lepiej je wykorzystać - np. do przygotowania herbaty!
Można przygotować ją zarówno ze świeżych skórek zaraz po obraniu owoców lub wysuszyć je wcześniej w suszarce elektrycznej i wykorzystywać przez cały okres jesienno-zimowy.
Taka herbatka działa uspokajająco i relaksująco, warto więc napić się jej godzinę przed snem.
Herbata ze skórek jabłkowych - przepis
Do przygotowania herbaty ze świeżych skórek będą Ci potrzebne:
- świeże obierki z jabłka,
- 2 szklanki wody.
1. Świeże obierki drobno posiekaj.
2. 2-3 łyżki posiekanych skórek wrzuć do rondelka i zalej wodą.
3. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut.
Do przygotowania herbaty z suszonych skórek będą Ci potrzebne:
- 1-2 łyżeczki suszonych obierek,
- 250ml wody.
1. Suszone skórki zalej wrzątkiem, przykryj spodeczkiem i poczekaj, aż się zaparzą.
Jeśli decydujesz się na ususzenie obierek pamiętaj, aby sprawdzić, czy są rzeczywiście dobrze wysuszone zanim przełożysz je do szczelnego pojemnika, aby w czasie przechowywania nie pojawiła się pleśń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz