sierpnia 14, 2024

Minestrone

Minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana zupa w wielu rejonach Włoch. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, które znaczy dosłownie... zupa. Jej początki sięgają już czasów Cesarstwa Rzymskiego, kiedy dieta ówczesnych mieszkańców Półwyspu Apenińskiego opierała się przede wszystkim na posiłkach wegetariańskich.

Nie ma ścisłego przepisu na minestrone, jej składniki zależne są sezonu i regionu Włoch. Przygotowywana jest jednak zawsze na bazie warzyw, najczęściej cukinii, fasolki szparagowej, marchwi czy zielonego groszku. Podawana może być z drobnym makaronem, ryżem, grzankami czy jako przecierana zupa warzywna. Osobiście najbardziej lubię wersję z drobnym makaronem...


Minestrone - przepis

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 100g cebuli,
  • 200g marchwi,
  • 300g selera naciowego,
  • 350g białej kapusty,
  • 100g makaronu orzo,
  • puszka białej fasoli,
  • puszka pomidorów,
  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka bazylii,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj cebulę i kapustę, a marchewkę i seler pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę, dorzuć marchewkę, seler i kapustę, chwilę przesmaż, zalej wszystko wodą, dopraw domową przyprawą do zup, rozmarynem, tymiankiem, bazylią i anyżem po czym gotuj ok. 20 minut.
3. Po tym czasie wsyp makaron orzo i gotuj kolejne 10 minut.
4. Fasolę odcedź, przelej wodą na sicie i dodaj do zupy.
5. Na koniec dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger