Minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana zupa w wielu rejonach Włoch. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, które znaczy dosłownie... zupa. Jej początki sięgają już czasów Cesarstwa Rzymskiego, kiedy dieta ówczesnych mieszkańców Półwyspu Apenińskiego opierała się przede wszystkim na posiłkach wegetariańskich.
Nie ma ścisłego przepisu na minestrone, jej składniki zależne są sezonu i regionu Włoch. Przygotowywana jest jednak zawsze na bazie warzyw, najczęściej cukinii, fasolki szparagowej, marchwi czy zielonego groszku. Podawana może być z drobnym makaronem, ryżem, grzankami czy jako przecierana zupa warzywna. Osobiście najbardziej lubię wersję z drobnym makaronem...
Minestrone - przepis
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 100g cebuli,
- 200g marchwi,
- 300g selera naciowego,
- 350g białej kapusty,
- 100g makaronu orzo,
- puszka białej fasoli,
- puszka pomidorów,
- 2 litry wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka bazylii,
- 2 gwiazdki anyżu,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz