sierpnia 29, 2019

Domowe bazy do zup

Wiele osób obawia się sztucznych dodatków do żywności, które znajdują się w wielu produktach.

Choć według badań substancje, które zostały dopuszczone do stosowania w żywności są bezpieczne dla naszego zdrowia, to jednak zdecydowana większość z nich ma wyznaczoną tzw. wartość ADI, czyli dopuszczalne dzienne spożycie. Innymi słowy jest to wartość, która określa ile danej substancji możemy pobrać ze wszystkich źródeł (żywności, napojów, leków), aby nie stanowiła ona dla nas żadnego zagrożenia.

Niestety ze względu na to, że substancje te możemy znaleźć niemal we wszystkich produktach, które kupujemy, dochodzi do kumulacji tych substancji w naszym organizmie, co w skrajnych przypadkach rzeczywiście może skutkować przekroczeniem wartości ADI i negatywnym wpływem danego składnika na nasze zdrowie.
Warto więc starać się w miarę możliwości zastępować produkty ze sztucznymi dodatkami ich domowymi odpowiednikami, które będą wolne od nie do końca niezbędnych nam dodatków..

Często w przepisach w składnikach mamy wymieniony bulion - nie zawsze jednak mamy czas, siłę albo ochotę gotować go od zera.
Dlatego dziś pokażę, jak możemy zrobić domową kostkę bulionową na 3 sposoby.

 1. Warzywna kostka rosołowa - przepis

Do przygotowania kostki będziesz potrzebować:
  • 500g marchwi,
  • 3 pietruszki,
  • selera z nacią,
  • pęczek lubczyku,
  • pęczek koperku,
  • 100g soli,
  • 15g curry,
  • 15g kurkumy,
  • 15g ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki majeranku,
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 100ml oleju rzepakowego.


1. Warzywa umyj i obierz, pokrój w kawałki, wrzuć do garnka z ziołami i przyprawami i zalej wodą do przykrycia.
2. Gotuj do miękkości, po czym zmiksuj z częścią wywaru do powstania gęstej pasty, dodaj olej i wymieszaj.
3. Zamroź w małych foremkach lub woreczkach do lodu.

 2. Pasta drobiowo-warzywna - przepis

Do przygotowania pasty będziesz potrzebować:
  • 500g nóżek z kurczaka,
  • 300g warzyw (seler, cebula, pietruszka, marchew, por, czosnek),
  • 100g soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki natki pietruszki,
  • 2 liści laurowych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego.

1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kawałki. Włóż do garnka razem z kurczakiem, solą i przyprawami, zalej wodą do przykrycia składników i gotuj do miękkości (ok. 30min.).
2. Mięso wyjmij i usuń kości.
3. Wszystko zmiksuj i włóż do małego suchego szczelnego słoiczka.

Po przestudzeniu przez tydzień możesz przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji możesz przechowywać w chłodnym miejscu.

3. Domowa przyprawa typu vegeta - przepis

Do przygotowania przyprawy będziesz potrzebować:
  • 200g suszonej włoszczyzny,
  • 3 łyżki soli,
  • łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • łyżkę suszonego lubczyku,
  • łyżeczkę pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 5 łyżek prażonej cebulki.   

Wszystkie składniki zmiksuj na drobny proszek i przechowuj w szczelnym pojemniku.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger