Mój tata od zawsze był wielkim fanem placków ziemniaczanych. Mógłby je jeść co tydzień, a i tak by mu się pewnie nie znudziły. Moja mama miała jednak na ten temat nieco inne zdanie...
Choć placki w naszym jadłospisie pozostały, ziemniaki poszły jednak w odstawkę zastąpione innymi warzywami. Pyszne chrupiące placki możemy przygotować z większości warzyw, ale ze względu na początek sezonu na cukinie tym razem sięgnęłam właśnie po nią.
Placki cukiniowo-marchewkowe - przepis
Do przygotowania placków będą Ci potrzebne:
- 1kg cukinii,
- 500g marchwi,
- 250g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki graham,
- 2-3 łyżki oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Z cukinii odetnij końcówki.
2. Marchewki i cukinię zetrzyj osobno na tarce o grubych oczkach.
3. Do startej cukinii dodaj 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż puści sok, po czym dokładnie odciśnij.
4. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
5. W misce wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj jogurt, jajka, mąkę i natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem oraz chili i dokładnie wymieszaj.
6. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką nieduże placki. Smaż je z obu stron, po czym osącz na ręczniku papierowym.
Placki podawaj z sosem, np. czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz