sierpnia 24, 2024

Tofucznica z kurkami

Tofucznica to wegańska wariacja na temat jajecznicy, którą możecie zrobić równie szybko jak tradycyjne smażone jajka. Zresztą swoim wyglądem i konsystencją także świetnie imituje jajecznicę - na pierwszy rzut oka nie widać różnicy.

Tofucznicę przygotowuje się na bazie tofu, czyli twarożku sojowego otrzymywanego w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu jest niskokaloryczne, w 100g znajdziemy 129kcal, świetnie więc sprawdzi się na dietach redukcyjnych. Jest też bogate w białko (13g w 100g), dzięki czemu może stanowić dobry zamiennik mięsa.

Tofu i zawarte w nim izoflawony sojowe wykazują także szereg właściwości zdrowotnych w kontekście profilaktyki m.in. insulinooporności, cukrzycy typu 2, nowotworów, otyłości czy chorób serca i układu krążenia. 

Warto włączyć tofu do diety - bo kto powiedział, że to produkt tylko dla wegan i wegetarian? 😉


Tofucznica z kurkami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania tofucznicy będą Ci potrzebne:

  • 200g tofu,
  • 200g kurek,
  • 200g cebuli,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kurki oczyść,
Wsyp grzyby do miski, dodaj łyżkę soli, zalej wrzącą wodą i zamieszaj. Gdy kurki wypłyną na powierzchnię wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej - rób to ostrożnie, żeby nie zamącić wody i nie spowodować, że cały brud, który osiadł na dnie, podniesie się wraz z ruchem wody. Wyjęte grzyby odsącz z wody na ręczniku papierowym.
2. Większe grzyby przekrój na pół.
3. Cebulę posiekaj.
4. Tofu pokrusz w dłoniach.
5. Na patelni rozpuść masło, przesmaż cebulę do miękkości, dodaj kurki, przesmaż krótko, wkrusz kurki, dopraw kurkumą i wymieszaj.
6. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem.

Do tofucznicy dodałam pokrojonego w plastry pomidora i kromkę razowego chleba - polecam taki zestaw na śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger