Tofucznica to wegańska wariacja na temat jajecznicy, którą możecie zrobić równie szybko jak tradycyjne smażone jajka. Zresztą swoim wyglądem i konsystencją także świetnie imituje jajecznicę - na pierwszy rzut oka nie widać różnicy.
Tofucznicę przygotowuje się na bazie tofu, czyli twarożku sojowego otrzymywanego w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu jest niskokaloryczne, w 100g znajdziemy 129kcal, świetnie więc sprawdzi się na dietach redukcyjnych. Jest też bogate w białko (13g w 100g), dzięki czemu może stanowić dobry zamiennik mięsa.
Tofu i zawarte w nim izoflawony sojowe wykazują także szereg właściwości zdrowotnych w kontekście profilaktyki m.in. insulinooporności, cukrzycy typu 2, nowotworów, otyłości czy chorób serca i układu krążenia.
Warto włączyć tofu do diety - bo kto powiedział, że to produkt tylko dla wegan i wegetarian? 😉
Tofucznica z kurkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania tofucznicy będą Ci potrzebne:
- 200g tofu,
- 200g kurek,
- 200g cebuli,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz