Flaki to dość popularna polska zupa. Jedni ją kochają, inni wprost przeciwnie...
Ja fanką flaczków nigdy nie byłam i nigdy nie będę, w przeciwieństwie do niektórych członków mojej rodziny. Trzeba było pójść na pewien kompromis i tak w mojej kuchni zagościły "flaczki" z kurczaka! Doskonała alternatywa dla osób, które nie lubią flaków wołowych czy wieprzowych.
Flaczki z kurczaka - przepis na 8 porcji
Do przygotowania flaczków będą Ci potrzebne:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 pietruszki,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj marchewki, pietruszki, cebule, domową przyprawę do zup, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
2. Mięso i jarzyny wyjmij z wywaru.
3. Kurczaka pokrój w paseczki lub rozdziel widelcem i ponownie włóż do wywaru.
4. Marchewki i pietruszki pokrój w kostkę i również dodaj do zupy.
5. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, po czym zagotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz