listopada 20, 2024

"Owsianka" z kalafiora

Owsianka to jedna z moich ulubionych opcji na śniadanie, zwłaszcza teraz, gdy poranki są coraz zimniejsze. Jest pyszna, zdrowa i pożywna, a do tego rozgrzewająca. 
Jednak nawet ulubiony posiłek czasem potrzebuje odmiany, dlatego tym razem do przygotowania śniadanie zamiast płatków owsianych użyłam kalafiora.

Dzięki wykorzystaniu kalafiora w roli głównej owsianka staje się posiłkiem niskowęglowodanowym, a także nie zawiera glutenu, jest więc bezpieczna dla osób chorujących na celiakię. Jest to też świetny sposób na przemycenie w diecie dodatkowej porcji warzyw.

Ugotowany kalafior ma neutralny smak, który zamaskują aromaty z mleka roślinnego, w którym się gotował oraz dodatków, z którymi podasz owsiankę.




"Owsianka" z kalafiora - przepis na 4 porcje

Do przygotowania owsianki będą Ci potrzebne:
  • duża główka kalafiora (ok. 800g),
  • litr mleka kokosowego,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • banan,
  • garść borówek.

1. Podziel kalafiora na różyczki, wrzuć je porcjami do misy blendera i zmiel pulsacyjnie na cząstki wielkości ziaren ryżu.
2. Zmielonego kalafiora przełóż do garnka, zalej mlekiem kokosowym i gotuj do miękkości (ok. 7 minut).
3. W młynku zmiel siemię lniane, dodaj je do gotującego się kalafiora razem z mąką kokosową i syropem klonowym, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
4. Na koniec dodaj cynamon i ponownie wymieszaj.
5. Przełóż owsiankę do miseczek, posyp szczyptą cynamonu (opcjonalnie), dodaj borówki i plasterki banana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger