Owsianka to jedna z moich ulubionych opcji na śniadanie, zwłaszcza teraz, gdy poranki są coraz zimniejsze. Jest pyszna, zdrowa i pożywna, a do tego rozgrzewająca.
Jednak nawet ulubiony posiłek czasem potrzebuje odmiany, dlatego tym razem do przygotowania śniadanie zamiast płatków owsianych użyłam kalafiora.
Dzięki wykorzystaniu kalafiora w roli głównej owsianka staje się posiłkiem niskowęglowodanowym, a także nie zawiera glutenu, jest więc bezpieczna dla osób chorujących na celiakię. Jest to też świetny sposób na przemycenie w diecie dodatkowej porcji warzyw.
Ugotowany kalafior ma neutralny smak, który zamaskują aromaty z mleka roślinnego, w którym się gotował oraz dodatków, z którymi podasz owsiankę.
"Owsianka" z kalafiora - przepis na 4 porcje
Do przygotowania owsianki będą Ci potrzebne:
- duża główka kalafiora (ok. 800g),
- litr mleka kokosowego,
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 2-3 łyżki syropu klonowego,
- łyżeczka cynamonu,
- banan,
- garść borówek.
1. Podziel kalafiora na różyczki, wrzuć je porcjami do misy blendera i zmiel pulsacyjnie na cząstki wielkości ziaren ryżu.
2. Zmielonego kalafiora przełóż do garnka, zalej mlekiem kokosowym i gotuj do miękkości (ok. 7 minut).
3. W młynku zmiel siemię lniane, dodaj je do gotującego się kalafiora razem z mąką kokosową i syropem klonowym, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
4. Na koniec dodaj cynamon i ponownie wymieszaj.
5. Przełóż owsiankę do miseczek, posyp szczyptą cynamonu (opcjonalnie), dodaj borówki i plasterki banana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz