Lubię jeść tarty, zarówno na słodko, jak i na słono. Na kolację zawsze jednak wybieram drugą opcję - gorąca wytrawna tarta w chłodny wieczór to niemal wszystko, czego czasem człowiekowi potrzeba do szczęścia.
Tartę możemy zrobić z niemal dowolnymi dodatkami, ja dziś postawiłam na czerwoną cebulę i wiejski serek.
Pełnoziarnista tarta z czerwoną cebulą - przepis na 6 porcji
Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne:
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 120ml oleju rzepakowego,
- jajko,
- 3-4 łyżki zimnej wody,
- 1/2 łyżeczki soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- 400g serka wiejskiego lekkiego,
- 50g parmezanu,
- jajko,
- 2 czerwone cebule,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1/2 łyżeczki curry,
- sól i pieprz do smaku.
1. Składniki ciasta przełóż do misy malaksera i blenduj, aż powstanie kula ciasta.
2. Wylep ciastem formę i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Po wyjęciu z lodówki włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15 minut.
4. Serek wiejski osącz z nadmiaru śmietanki, wbij do niego jajko, dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj starty parmezan i wymieszaj.
5. Cebule obierz i pokrój w plastry.
6. Wyjmij podpieczoną tartę z piekarnika, wyłóż na nią masę serową i wciśnij w nią lekko plastry cebuli.
7. Włóż ponownie do piekarnika i piecz kolejne 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz