listopada 25, 2024

Zupa w stylu tajskim

Uwielbiam podróżować i poznawać nowe miejsca. W tym roku niestety na urlop nie udało mi się wyjechać, muszę więc zadowolić się podróżami kulinarnymi. Dzięki nim możemy poczuć choć namiastkę dowolnego miejsca z całego świata we własnej kuchni i na własnym talerzu.

Tym razem miałam ochotę na nieco egzotyki, przygotowałam więc zupę inspirowaną kuchnią tajską - przyprawiona na ostro doskonale smakuje i rozgrzewa z chłodniejsze dni.


Zupa w stylu tajskim - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 700g filetów z piersi kurczaka,
  • 2cm świeżego imbiru,
  • papryczka chili,
  • 50g suszonych grzybów,
  • łyżeczka kolendry,
  • 3 liście limonki kafir,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łodyga trawy cytrynowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 2 marchewki
  • pietruszka,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 litry wody,
  • 100g ryżu,
  • sól do smaku.

1. Grzyby opłucz i zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 3 godziny.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowinę.
4. Grzyby odcedź, posiekaj razem z trawą cytrynową, imbirem i papryczką chili, wszystko dodaj do wywaru.
5. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy.
6. Marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez godzinę.
7. Po tym czasie dodaj przepłukany na sicie ryż i gotuj jeszcze 30 minut.
8. Na koniec wlej mleczko kokosowe i pozostaw na gazie jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger