Uwielbiam podróżować i poznawać nowe miejsca. W tym roku niestety na urlop nie udało mi się wyjechać, muszę więc zadowolić się podróżami kulinarnymi. Dzięki nim możemy poczuć choć namiastkę dowolnego miejsca z całego świata we własnej kuchni i na własnym talerzu.
Tym razem miałam ochotę na nieco egzotyki, przygotowałam więc zupę inspirowaną kuchnią tajską - przyprawiona na ostro doskonale smakuje i rozgrzewa z chłodniejsze dni.
Zupa w stylu tajskim - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 700g filetów z piersi kurczaka,
- 2cm świeżego imbiru,
- papryczka chili,
- 50g suszonych grzybów,
- łyżeczka kolendry,
- 3 liście limonki kafir,
- łyżka oleju rzepakowego,
- łodyga trawy cytrynowej,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 400ml mleczka kokosowego,
- 2 marchewki
- pietruszka,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 2 litry wody,
- 100g ryżu,
- sól do smaku.
1. Grzyby opłucz i zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 3 godziny.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowinę.
4. Grzyby odcedź, posiekaj razem z trawą cytrynową, imbirem i papryczką chili, wszystko dodaj do wywaru.
5. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy.
6. Marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez godzinę.
7. Po tym czasie dodaj przepłukany na sicie ryż i gotuj jeszcze 30 minut.
8. Na koniec wlej mleczko kokosowe i pozostaw na gazie jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz