Wędlina to dodatek do kanapki, po który sięgamy najczęściej. Zazwyczaj kupujemy gotową, już pokrojoną wędlinę, wystarczy więc tylko sięgnąć po plasterek i gotowe.
Niestety wędliny dostępne w sklepach mają często w składzie substancje, których nawet wymówienie sprawia trudności. A kupując wędlinę na wagę na stanowisku mięsnym rzadko kiedy mamy w ogóle możliwość zapoznać się ze składem.
Czasem najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zrobienie czegoś samemu - a przygotowanie domowej wędliny nie jest wcale trudne. Na blogu znajdziecie już przepisy choćby na schab w marynacie cytrynowo-cebulowej czy wędlinę drobiową z szynkowaru.
Dziś nadszedł czas na przepis z wykorzystaniem szynki.
Szynka gotowana w herbacie - przepis
Do przygotowania wędliny będą Ci potrzebne:
- 1kg szynki,
- 5 łyżek soli,
- zalewa:
- 3 litry wody,
- 5 torebek czarnej herbaty,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- 5 kulek jałowca,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz