listopada 27, 2024

Szynka gotowana w herbacie

Wędlina to dodatek do kanapki, po który sięgamy najczęściej. Zazwyczaj kupujemy gotową, już pokrojoną wędlinę, wystarczy więc tylko sięgnąć po plasterek i gotowe.

Niestety wędliny dostępne w sklepach mają często w składzie substancje, których nawet wymówienie sprawia trudności. A kupując wędlinę na wagę na stanowisku mięsnym rzadko kiedy mamy w ogóle możliwość zapoznać się ze składem.

Czasem najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zrobienie czegoś samemu - a przygotowanie domowej wędliny nie jest wcale trudne. Na blogu znajdziecie już przepisy choćby na schab w marynacie cytrynowo-cebulowej czy wędlinę drobiową z szynkowaru.

Dziś nadszedł czas na przepis z wykorzystaniem szynki.



Szynka gotowana w herbacie - przepis

Do przygotowania wędliny będą Ci potrzebne:

  • 1kg szynki,
  • 5 łyżek soli,
  • zalewa:
    • 3 litry wody,
    • 5 torebek czarnej herbaty,
    • 5 liści laurowych,
    • 5 ziaren ziela angielskiego,
    • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
    • 5 kulek jałowca,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki papryki.

1. Szynkę natrzyj 2 łyżkami soli, włóż do zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki na 12 godzin.
2. Po tym czasie opłucz mięso z soli pod bieżącą wodą i włóż do siatki wędliniarskiej (możesz ją kupić w sklepach mięsnych).
3. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj składniki zalewy, zagotuj i włóż szynkę, gotuj na małym ogniu przez godzinę.
4. Zostaw w garnku do ostygnięcia, po czym wyjmij gotową wędlinę z siatki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger