Dwukolorowe muffinki są stosunkowo łatwe do zrobienia - wystarczy ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać barwnik, np. kakao. Dzięki temu otrzymamy różnokolorowe ciasta, które nakładane na przemian dadzą fajny efekt dwukolorowego ciastka.
Z kremem jest podobnie - wystarczy podzielić go na dwie części i dodać barwnik, po czym wycisnąć jednocześnie z rękawa cukierniczego.
Muffinki z dwukolorowym kremem - przepis
Do przygotowania muffinek będą Ci potrzebne:
- 120g mąki owsianej,
- 100g ksylitolu,
- 2 jajka,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 120ml mleka 2%,
- 50g mielonych orzechów włoskich,
- 100g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g kakao.
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
- 250g serka mascarpone,
- 120ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- łyżka kakao.
1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto i wymieszaj.
2. Mokre składniki umieść w drugiej misce i zmiksuj.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, przez cały czas mieszając.
4. Przełóż masę do foremek na muffinki i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut.
5. Serek mascarpone i kremówkę wymieszaj razem, a następnie rozdziel na dwie miski - do jednej miski dodaj kurkumę, a do drugiej kakao.
6. Zawartość obu misek zmiksuj na puszyste masy i ostrożnie przełóż do rękawa cukierniczego w taki sposób, aby wyciskać jednocześnie obydwa kolory.
7. Ostudzone babeczki pokryj kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz