grudnia 02, 2024

Krem chrzanowy z migdałami

Chrzan pospolity to roślina z rodziny kapustowatych występująca dość powszechnie, znajdziemy go w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Czasem zwany jest także warzęchą lub warzuchą.

W chrzanie występuje związek chemiczny zwany izotiocyjanianem allilu, który odpowiada za jego charakterystyczny smak i zapach. Może on działać drażniąco na nasze oczy, nos oraz gardło.

Właściwości chrzanu

Chrzan, ze względu na swój charakterystyczny smak, spożywamy zazwyczaj w małych ilościach jako dodatek. Ma on niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny, a w jego składzie m.in. witaminę C, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak fosfor, magnez, potas czy wapń.

Chrzan charakteryzuje się działaniem antynowotworowe, które związane jest z obecnością glukozynolanów i izotiocyjanianów. Związki te mogą hamować wzrost komórek nowotworowych.

Oprócz tego w chrzanie znajdziemy także przeciwutleniacze zwalczające uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, których nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób.

Chrzan wykazuje także działanie antybakteryjne.

Jeśli tylko mamy możliwość warto kupować świeży korzeń chrzanu. Jest on zdecydowanie smaczniejszy, bardziej aromatyczny i posiada najwięcej prozdrowotnych właściwości.

Przeciwwskazania

Chrzan bardzo silnie oddziałuje na nasz organizm, nie zaleca się więc spożywania go w dużych ilościach. Duże dawki mogą wywołać wymioty, biegunki oraz silne pocenie się.

Chrzan jest produktem niewskazanym dla osób z chorobami nerek i układu pokarmowego, szczególnie z niewydolnością wątroby, chorobą wrzodową, nieżytem żołądka, refluksem żołądkowo-jelitowym oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka.

Zastosowanie chrzanu

Chrzan ze względu na swe walory i właściwości często stosowany jest w kuchni. Używamy go między innymi do kiszenia żywności, marynat czy jako dodatek np. do wędlin. Przygotowuje się niego także syropy na przeziębienie czy nalewki.


Krem chrzanowy z migdałami - przepis na 8 porcji

Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:

  • 350g marchewki,
  • 150g pietruszki,
  • 350g ziemniaków,
  • 200g jabłek,
  • 80g białej części pora,
  • 100g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • słoiczek chrzanu (180g),
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • garść płatków migdałowych,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz na sicie i pokrój w kostkę.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i posiekaj.
3. Pora pokrój w półplastry.
4. Warzywa i jabłka przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj pod przykryciem 20 minut.
5. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
6. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem, przełóż do gotującego się bulionu, dodaj chrzan, dopraw majerankiem, kurkumą, solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
7. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger