Kupowane wędliny mają określoną datę ważności - i raczej niewiele możemy z tym zrobić.
Z kolei surowe mięso możemy zamrozić i spokojnie poleży nawet kilka miesięcy. A po rozmrożeniu możemy przygotować z niego pyszną domową wędlinę na kanapki.
Taką wędlinę możemy przygotowywać sobie w miarę potrzeby, surowiec zawsze jest w zamrażarce, a dodatkowo z pewnością będzie ona zdrowsza i lepsza jakościowo, niż te kupione w sklepie. Do tego jest ona naprawdę łatwa do zrobienia - same plusy 😄
Może więc zamiast chodzić co kilka dni do sklepu, warto spróbować pobawić się w mistrza wędliniarstwa we własnej kuchni?
Tym bardziej, że zbliżają się święta, a domowa wędlina prezentuje się naprawdę dobrze, na świątecznym stole 😉
Schab na kanapki w marynacie cytrynowo-cebulowej - przepis
Do przygotowania schabu będziesz potrzebować:
- 1kg schabu,
- cebulę,
- cytrynę,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Oczyszczony schab włóż do naczynia, dopraw solą.
2. Cytrynę i cebulę pokrój w plastry, obłóż nimi mięso i polej olejem (cytrynę, jeśli dobrze oczyścisz, możesz pokroić ze skórką lub, jeśli wolisz, możesz obrać).
3. Naczynie przykryj i wstaw na noc do lodówki.
4. Rano wyjmij mięso z cytryną i cebulą, dopraw pieprzem.
5. Wymieszaj musztardę z syropem klonowym i tą mieszanką posmaruj schab z obu stron.
6. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj cytrynę i cebulę, które użyłaś do jego marynowania.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz 30 minut pod przykryciem, po czym zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 30 minut.
8. Gotową wędlinę przestudź i odkrojone plasterki kładź na kanapki.
Schab na kanapki można przygotować oczywiście na wiele różnych sposobów, w zależności, co kto lubi. Jeśli na przykład wolisz bardziej na ostro, to polecam spróbować mój schab na kanapki marynowany z papryką, chili i pieprzem 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz