stycznia 08, 2020

Schab na kanapki

Często, gdy przygotowujemy kanapki, sięgamy po wędlinę. Jest to wybór o tyle oczywisty, co prosty.
I może być bardzo zdrowy, jeśli sięgniemy po wędlinę z dobrego źródła.
Niestety wędliny, które możemy kupić w sklepach często mają skład dłuższy niż podpowiada to logika i znaleźć tam możemy nawet pół tablicy Mendelejewa.
Innym problemem jest to, że kupując wędliny na wagę niestety rzadko mamy opcję zapoznania się ze składem, kupujemy więc trochę kota w worku...

Choć ja osobiście po wędliny sięgam bardzo rzadko, w moim domu są raczej lubiane i sporadycznie trafiają się okresy, gdy nie ma żadnej w lodówce.

Jak więc kupować, aby nie żałować?

Przede wszystkim - czytajmy składy! Im więcej mięsa w wędlinie, tym lepiej.
Niestety nie ma prawnych regulacji mówiących, ile minimum mięsa musi znajdować się w wędlinie, aby mogła być nazywana wędliną. Pamiętajcie, że im mniejsza zawartość mięsa, tym więcej innych dodatków, które niekoniecznie muszą być dla nas korzystne.
Jeśli więc wędlina ma mniej niż 80-85% mięsa, odłóżcie ją na półkę i wybierzcie coś innego.
A najlepiej, gdyby miała co najmniej 90% mięsa w składzie.

Szczerze mówiąc uważam, że jeśli chcecie mieć pewność, że wędlina jest zdrowa, to najprościej jest po prostu przygotować ją samemu w domu 😉
Dlatego dziś pokażę wam przepis, jak przygotować pyszną wędlinę ze schabu, idealną na kanapki.



Schab na kanapki - przepis

Do przygotowania schabu będziesz potrzebować:
  • 1kg schabu,
  • marchewkę,
  • pietruszkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczkę słodkiej papryki,
  • łyżeczkę chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Schab natrzyj solą, słodką papryką, chili i pieprzem, po czym włóż do szczelnego naczynia, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 12 godzin.
2. Po 12 godzinach rozgrzej w garnku olej, przesmaż schab ze wszystkich stron.
3. Obierz i pokrój w kawałki marchewkę oraz pietruszkę.
4. Do przesmażonego schabu dolej szklankę wody i dodaj przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i solą.
5. Duś pod przykryciem na małym ogniu 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając wodę.
6. Gotową wędlinę przestudź i odkrojone plasterki kładź na kanapki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger