stycznia 06, 2020

Gofry jaglane z jajkiem sadzonym

Gofry zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkim deserem - najczęściej z dużą ilością bitej śmietany i świeżych owoców 😋

Pamiętam, że jak byłam dzieckiem mama kupowała mi i mojemu bratu po takim gofrze, gdy spacerowaliśmy promenadą nad morzem.
Takie cuda zdarzały się jednak tylko latem, najczęściej na początku czerwca i we wrześniu, żeby uniknąć największego tłumu turystów w sezonie 😄

Gofry zawsze więc kojarzyły mi się ze spacerem nad morzem, ciepłem i słońcem...

Aż pewnego pięknego dnia moi rodzice kupili gofrownicę. I zaczął się szał na gofry w domu 😄
Jednak co za dużo, to nie zdrowo - zwłaszcza słodkiego.
A ponieważ człowiek nie tylko słodkim żyje (naprawdę, nie kłamię!), to zaczęliśmy próbować różnych kombinacji, również tych wytrawnych.

Od tamtego czasu minęło już ładnych parę lat, gofrownica wciąż działa, więc dzisiaj na śniadanie na stół wjechały gofry przygotowane właśnie w wersji wytrawnej.

Gofry jaglane z jajkiem sadzonym - 4 sztuki

Do przygotowania gofrów będziesz potrzebować:
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 5 jajek,
  • szklankę mleka,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypioru,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

1. Mąkę wymieszaj z łyżką oliwy, jednym żółtkiem i mlekiem, po czym wszystko zmiksuj.
2. Do białka dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę i dodaj do masy jaglanej. Delikatnie wymieszaj.
3. Gofrownicę posmaruj łyżką oliwy i usmaż gofry. Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać gofrownicę, inaczej gofry mogą się dobrze nie upiec.
4. Patelnię spryskaj olejem, usmaż 4 jajka sadzone, dodaj sól, pieprz i posiekany szczypior.
5. Jajka wyłóż na ciepłe gofry. Możesz dodać kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger