kwietnia 08, 2020

Budyń zbożowy owsiany

Kiedyś bawiłam się w robienie budyniu z płatków owsianych - w smaku był dobry, choć jego przygotowanie nieco upierdliwe. Od czasu do czasu nie ma problemu, żeby go przygotować, ale na szybki deser raczej się nie nadawał...
Z kolei tradycyjny budyń z mąki ziemniaczanej i kukurydzianej niestety nie jest dla mnie zbyt wskazany...

Dlatego, gdy jakiś czas temu zobaczyłam reklamę gotowego budyniu owsianego, bardzo zainteresowałam się tematem 😁
Budyń owsiany rzeczywiście zawiera w swoim składzie 52% mąki owsianej, co ważne - jest to mąka owsiana pełnoziarnista. Jest oczywiście dodatek mąki ziemniaczanej, aby nadać odpowiednią konsystencję, nie ma jednak ani grama mąki kukurydzianej.
Nie ma też dodatku barwników i cukru. Brak cukru powoduje łatwe obniżenie zawartości cukrów prostych w gotowym produkcie, a jeśli ktoś potrzebuje tej odrobiny słodyczy, łatwo można dostarczyć ją np. za pomocą słodzika.

Budyń jest bardzo smaczny, producent poleca robić go na mleku i słodzić cukrem trzcinowym lub miodem.
Ja oczywiście zrobiłam po swojemu - użyłam mleka owsianego (przekąska 100% owies 😂) i ksylitolu. Wyszło naprawdę super!

Myślę, że taki budyń będzie jednak troszkę lepszą alternatywą na słodki deser niż tradycyjny budyń z mąką ziemniaczaną i kukurydzianą oraz słodzony zwykłym cukrem. W każdym razie u mnie z pewnością raz na jakiś czas się pojawi, gdy najdzie mnie ochota na budyń 😉

2 komentarze:

  1. mam go w szafce, jeszcze nie próbowałam, ale lubię z tej serii owsiankę daktyl/rodzynki bez cukru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja owsianki jeszcze nie próbowałam, ale budyń sprawdzony, polecam :D

      Usuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger