kwietnia 10, 2020

Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami

Zawsze uważałam, że z prostych składników, które zazwyczaj większość z nas ma w lodówce, można stworzyć ciekawe dania. To samo tyczy się kotletów wszelkiej maści.
Przecież nie musimy co tydzień jeść schabowego czy smażonej piersi z kurczaka w panierce 😉

Czasem, żeby stworzyć coś innego, wystarczy pomysł - nie potrzeba wyszukanych produktów czy całego dnia spędzonego w kuchni.
W ten sposób powstały kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami zamiast ziemniaków.
Prosty i pyszny pomysł na rodzinny obiad.



Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować:
  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 4 plastry szynki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 600g dyni,
  • oregano, sól, pieprz i zioła prowansalskie.

1. Warzywa obierz, po czym cebulę pokrój w cząstki, a marchew, pietruszkę i dynię w dużą kostkę.
2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
3. Pokrojone warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polej 2 łyżkami oleju, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie, po czym wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
4. Pierś z kurczaka przetnij wzdłuż na pół (tak, żeby otrzymać 2 kotlety), lekko rozbij, dopraw oregano i zepnij wykałaczką z cienkim plasterkiem szynki.
5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, połóż kotlet najpierw szynką do dołu, a następnie usmaż także z drugiej strony.
6. Kotlety podawaj z pieczonymi warzywami - świetnie zastąpią ziemniaki 😉


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger